În cursul acestei zile, timișenii au sărbătorit o zi importantă pentru Banat. În premieră Palatul Administrativ a găzduit o serie de manifestări cultural-artistice în cinstea zilei de 28 iulie, care din acest an, a devenit Ziua Județului Timiș.

Ce reprezintă 28 iulie pentru județul Timiș?

În 1919, Banatul istoric devine o zonă de intres maxim pentru Europa. La dezbaterile din cadrul Conferinței de pace de la Paris se hotărăște dezmembrarea acesei provincii. În 27 iulie militarii sârbi părăsesc teritoriul ocupat din Banat, iar în 28 iulie Consiliul Dirigent îl numește pe dr. Aurel Cosama prefect al județului Timiș-Torontal, marcându-se astfel instalarea administrației românești.

Trei doamne au demonstrat că se poate face ceva deosebit cu bani puțini și timp foarte  scurt

Deschiderea manifestărilor a fost dată de Fanfara Pro Amiciția, iar holurile Palatului Administrativ au găzduit expoziții de heraldică și monografie bănățeană, documente și fotografii vechi ale județului Timiș. De asemenea, nu a lipsit nici expoziția Arhivelor Naționale și a maestrului Popa’s, care a realizat la cerere numeroase caricaturi. Vizitatorii s-au mai putut delecta și cu demonstrații de olărit și sculptură în lemn.

Cu toate că timpul pentru organizarea evenimentului a fost foarte scurt și bugetul alocat de 10.000 lei insuficient, timișorenii, și nu numai, au putut admira lucrări importante și au putut vedea efectiv frânturi din istoria județului, iar cu începere de la ora 18 oaspeții au fost invitați la spectacolul oferit de Ansamblul Banatul.

Împreună cu doamna Adela Popa, șefa Serviciului Cultură, Învățământ și Sport și cu doamna Liliana Laichici de la Centrul de Cultură și Arta am pus la punct și am stabilit ce ar fi cel mai potrivit să facem, asta în condițiile în care deja a fost un buget stabilit. Un buget foarte mic pentru tipul de acțiuni pe care noi le-am considerat a fi cele mai potrivite pentru a celebra o zi atat de importantă. Și atunci am găsit calea de mijloc și anume colaboratorii pe care îi avem au fost foarte deschiși și au făcut în mare parte voluntariat ”, a declarat pentru pentrutimisoara.ro, vicepreședintele CJT, Roxana Iliescu.

Suntemm la prima ediție, ideea a apărut în luna februarie când în plenul CJT s-a votat în unanimitate ca 28 iulie să fie, începând cu acest an, Ziua Județului Timiș .Ziua de 28 iulie de fapt marchează prina zi de administrație românească în județul Timiș-Torontal și momentul în care dr. Aurel Cosma a fost instalat în funcția de prefect al județului. Pentru început primele lui preocupări au fost acelea de a stabili siguranța locuitorilor, având în vedere că Primul Război Mondial tocmai se terminase. În ceea ce privește ziua de astăzi, noi am pregătit o serie de evenimete pentru a marca această zi. Nu a lipsit fanfara, ne-am gândit la fanfara Pro Amiciția pentru că este reprezentativă, are o performanță deosebită, iar județul nostru are o tradiție bogată în ceea ce privește fanfarele. Ca atare nu putea începe acestă zi fără  fanfara Pro Amiciția ”, spune proaspăta șefă a Serviciului Cultură, Învățământ și Sport, Adela Popa.

Ansamblul Profesionist „Banatul” i-a delectat pe cei prezenți cu un spectacol de muzică populară şi de dansuri din Banat, cu câteva suite de orchestră și dansuri, în coregrafia maeştrilor Nicolae şi Brânduşa Stănescu, iar invitaţii au fost cunoscuţii solişti vocali Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă şi Carmen Bucoviceanu.

Galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.