Viiturile au făcut ravagii în mai multe zone din ţară. Printre zonele afectate în Timiș se numără localitatea Gătaia. Aici autorităţile au intervenit pentru salvarea sinistraţilor.

 Echipele de intervenție din cadrul CJSU Timiș, sub coordonarea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, intervin în forță în sudul județului Timiș. Pentru soluționarea rapidă a situației, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, a dispus trimiterea în teren a unei pompe de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații, din localitatea Giroc, Timiș.

Avertizarea hidrologică ,,cod roșu” pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până în data de 01.08.2014, ora 21.00. Cel mai grav afectate sunt orașul Gătăia și localitatea Șemlacul Mic, unde nivelul apei depășește 1.5 m adâncime.

Mai exact, până la ora 17 au fost evacuate 150 case din Gătaia și transportate spre Căminul Cultural Gătaia 465 persoane și aproximativ 150 animale de casă. O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ 4 km, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. In paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publciă. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator.

Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case. Din fericire nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent.

Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunași și Clopodia sunt în continuare afectate de apă, pompierii militari alături jandarmi acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației.

În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor. În localitatea Gherman, pârâul Semița a ieșit din albie, inundând 15 gospodării. ISU Timiș, cu un efectiv de 15 cadre, a evacuat 2 persoane și intervine pentru limitarea efectelor inundațiilor.

Autoritățile locale s-au implicat direct în gestionarea situațiilor de urgență din Timiș. Coordonarea intervențiilor a fost inițial asigurată de Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș și ulterior preluată de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa. La fața locului au sosit și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin și vicepreședintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Pentru soluționarea rapidă și eficientă a situației și facilitarea intervenției pompierilor, președintele CJ Timiș a dispus trimiterea în teren a unei pompe de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații. Această pompă, deservită tot cadrele ISU Timiș, are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decât pompele pompierilor militari, evacuând aproximativ 17 000 l apă/minut.

În județul Timiș acţionează 89 pompieri profesionişti cu 32 utilaje de intervenţie (autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe), 45 jandarmi, 23 polițiști de frontieră, 4 echipaje de poliție rutieră și polițiști din zonele afectate, sprijiniți de către comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților afectate. În Timiș nu s-au înregistrat victime.

(foto: Constantin Duma)

Gataia, judetul timis inundatii 014 Gataia, judetul timis inundatii 016 Gataia, judetul timis inundatii 025 Gataia, judetul timis inundatii 027 Gataia, judetul timis inundatii 045 Gataia, judetul timis inundatii 055 Gataia, judetul timis inundatii 058 Gataia, judetul timis inundatii 060 Gataia, judetul timis inundatii 077 Gataia, judetul timis inundatii 078 Gataia, judetul timis inundatii 095 Gataia, judetul timis inundatii 118 Gataia, judetul timis inundatii 146 Gataia, judetul timis inundatii 151 Gataia, judetul timis inundatii 157 Gataia, judetul timis inundatii 167 Gataia, judetul timis inundatii 170 Gataia, judetul timis inundatii 171 Gataia, judetul timis inundatii 177

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.