Moștenirea vie: cercetări, întrebări, soluții, este o conferință derulată în cadrul proiectului Living Heritage – an Unlimited Resource for Tourism Development, ce se desfășoară astăzi și mâine în cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Este rezultatul  colaborării între instituții reprezentative din România și Serbia. La implementarea lui au muncit patru puteri din zona transfrontalieră: UVT, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Timiș, Institutul Intercultural  și primăria orașului Kikinda.

Acest proiect se implementează în șapte zone etnografice: Herneacova, Făget, Herculane, Caransebeș, Dudova, respectiv în Serbia: Uzdin și Kikinda.

Cercetarea și valorificarea patrimoniului este foarte importantă. Doar așa le poți oferi oamenilor șansa să conștientizeze unde trăiesc, ce-a fost înaintea lor, de unde li se trag rădăcinile, ce merită continuat și ce nu. Iată de ce tot greul cade pe urmerii cercetătorilor, istoricilor, etnografilor, muzeologilor, bibliotecarilor și arhiviștilor.

Temele cercetării au fost diverse, astfel de la povești de viață extraordinare, meșteșuguri tradiționale, povestitori și performeri remarcabili s-a trecut la calendarul sărbătorilor, rețete tradiționale, muzee, case memoriale etc. S-a construit și o bază de date care continuă cercetările întreprinse în ultimele patru decenii în Banat, arhivate în cadrul Arhivei de Folclor a Universității de Vest.

Pentru ca activitățile să fie cât mai vizibile, astăzi, pe lângă mese rotunde și dezbateri, va derula și o demonstrație culinară cu poduse tradiționale regionale din Banat și din Kikinda, iar mâine la BCUT va fi vernisată și o expoziție foto, care mai apoi va parcurge întreg Banatul, fiind prezentată oamenilor din comunitățile investigate.

Pentru a veni în întâmpinarea politicilor europene de dezvoltare comunitară din zona transfrontalieră, proiectul urmărește următoarele obiective: identificarea patrimoniului cultural și natural, sensibilizarea comunităților în privința valorii moștenirii culturale pe care o dețin, dar și creșterea calității ofertei turistice a zonelor investigate.

În scopul atingerii acestor obiective, patru pachete de activități au fost create, iar acestea sunt: cercetare de teren și valorificarea rezultatelor prin publicații științifice, elaborarea de produse turistice, și aici intră rute turistice, panouri de semnalizare a obiectivelor de patrimoniu, introducerea unor obiective pe GPS etc, urmând o campanie de educație pentru patrimoniu, ca într-un  final să se realizeze traininguri profesionale, pentru formarea specialiștilor care vor asigura sustenabilitatea proiectului.

„E nevoie de cercetarea patrimoniului pentru ca să reconstruim identitățile locale și regionale. Valorificarea lui în orice țară europeană este importantă și asta nu se face decât prin intermediul cercetătorilor. În primul rând trebuie să existe cercetarea fundamentală, sistematică, iar obiectele trebuie descoperite și inventariate. Pe de o parte este necesară o valorificare științifică, iar de partea cealaltă, lucrurile trebuie valorificate  și  într-o manieră expozițională, astfel încât și publicul să beneficieze de pe urma a ceea ce s-a descoperit”, a afirmat directorul Muzeului de Artă din Timișoara, Victor Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.