În 17 iulie România a devenit al 22 stat membru al CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară.

Experimentul ATLAS face parte din cel mai mare proiect științific din istoria științei, iar UVT este parte importantă din implementarea acestui proiect. Este vorba despre cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția Universului. Astfel, UVT se alătură unui număr de 180 de universități din 38 de state participante în cadrul Experimentului ATLAS derulat de CERN.

În plan național, UVT, prin Facultatea de Fizică, face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din București.

Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara, sub coordonarea dr. Paul Gravila – autor calificat CERN-ATLAS, efectuează, alături de alte echipe internaționale de cercetare, lucrări specifice de analiză fizică a datelor.

În domeniul fizicii experimentale, lucrurile au ajuns la un asemenea nivel de complexitate încât rezultate decisive pot fi așteptate doar în cadrul unui asemenea efort global. Ne bucurăm că facem parte din ceea ce putem considera prima linie a cercetării științifice”, este de părere dr. Paul Gravila.

În prezent, fizica oferă unele dintre cele mai importante proiecte de cercetare din lume. Domeniul beneficiază de investiții complexe ale statelor occidentale, accentul fiind pus pe colaborare. Profităm de această perspectivă și ne implicăm oamenii și resursele în încercarea de a răspunde, alături de partenerii noștri naționali și internaționali, la întrebările prezentului și viitorului. Colaborarea în cadrul ATLAS aduce valoare adăugată considerabilă în universitate, una care se va multiplica la nivelul cadrelor didactice și al studenților noștri”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Contactele dintre țara noastră și CERN au început în 1991, când a fost semnat primul accord științific, stabilind astfel forma legală pentru dezvoltarea ulterioară a parteneriatului.

Însă, pentru a deveni un stat membru cu drepturi depline România a depus cererea oficială de aderare la organizație în aprilie 2008., iar în 12 noiembrie 2010 acordul a fost finalizat.

Sunt extrem de încântată să urez bun venit României, ca un nou stat membru al CERN . Acestea sunt vremuri interesante pentru CERN si fizica particulelor, iar eu sunt foarte bucuros că generațiile mai tinere ale comunitățșii științifice din România, au crescut oportunitățile de a contribui la programul nostru de cercetare cu adevărat internațional„, a declarat Fabiola Gianotti, director general CERN.

Foto: home.cern

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.