Municipalitatea timișoreană a achiziționat un utilaj care mută arbori. Acesta va permite reducerea tăierii pomilor din Timișoara. Astfel, copacii de pe șantierele din oraș, care incomodează lucrările de reabilitare și modernizare, nu vor mai fi tăiați, ci doar mutați.

Operațiunea a început de joi după-amiază, când edilul a ținut să demonstreze  cum funcționează utilajul. Un pom de pe malul Begăi a fost scos din pământ și mutat pe strada Gheorghe Barițiu, în vecinătatea Turnului de Apă.

„Prezentăm în premieră un utilaj deosebit de care va beneficia Timișoara începând de  astăzi. Este vorba despre un utilaj de transplantat arbori. El extrage arborele cu balot cu rădăcină și evident îl replantează oriunde. Pentru că avem în desfășurare lucrări la care apare nevoia de a înlătura anumiți arbori și nu se poate face amenajarea în jurul lor și pentru că noi ne dorim că Timișoara să aibă mult mai mulți arbori decât a avut până în prezent, vrem să îi valorificăm pe cei care nu sunt la locul potrivit transplantând. Și iată, că avem un astfel de utilaj. El are caracteristici tehnice foarte bune, poate extrage copaci cu baloți care cântăresc o tonă și cu grosimea trunchiului de până la 50 de centimetri”, a explicat edilul.

Mașina a costat aproximativ 70.000 de euro și a fost achiziționat de către un partener al Primăriei. El poate ridica arbori de până la 1 tonă.  Dispozitivul atașat tractorașului are patru lopeți dispuse circular, care fixează copacul, ca într-o menghină, apoi se înfig în pământ și sapă până la rădăcină. Acestea smulg  pomul cu pământ, apoi îl transportă și îl plasează în altă parte.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.