Acțiunile gratuite de informare, consiliere și formare pentru persoanele din mediul rural, continuă. Astfel astăzi, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în parteneriat cu Primăria Comunei Moșnița Nouă, a desfășurat  la Școala Generală din satul Urseni, cel de-al treilea eveniment de informare și promovare asupra oportunităților din domeniile non-agricole și a participării la activitățile de formare profesională  din cadrul proiectului „RuralNet- centru de orientare în carieră și consultanță non-agricolă”.

Acesta este un proiect  european, în valoare de peste 9 milioane de lei, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, durata de implementare fiind de 18 luni.

„RuralNet înseamnă o rețea din mediul rural concepută special pentru a spijini atât resursa umană și anume populația din acest mediu, cât și angajatorii care lucrează cu oameni de la sat și poate nu au calificarea sau pregătirea necesară”, a precizat Daiana Buzatu, managerul proiectului.

La eveniment au participat persoane inactive, persoane care se ocupă cu agricultura de subzistență, șomeri, manageri și angajați din mediul rural, în speciali tineri.  Toți cei interesați, vor putea beneficia începând cu luna decembrie,  în mod gratuit, de programe integrate de formare profesională, de consiliere și de orientare profesională, de cursuri de inițiere în utilizarea calculatorului și de programe de calificare în domeniul TIC.

Inițial, participanții vor trebui să completeze un chestionar , iar un consilier îi va îndrepta către ramura care li se potrivește mai bine, apoi vor începe cursurile de calificare. Acestea vor fi de  două tipuri: cursuri de antreprenoriat, de care vor beneficia 90 de peroane din Regiunea Vest și cursuri de inițiere în IT, unde numărul participanților va fi de 60.

În urma programelor de formare profesională desfășurate, participanții vor primi calificări în agent de curățenie în clădiri și mijloace de transport, și operator introducere, validare și prelucrare date, iar diplomele oferite vor fi acreditate de Ministerul Muncii și a Educației.

Autoritățile comunei Moșița Nouă speră că prin implementarea acestui proiect vor reuși să îmbunătățească considerabil viața în comună.

„Prin perfecționarea persoanelor care în momentul de față nu au un loc de muncă sau a celor care au unul, dar vor să devină antreprenori și să deschidă o firmă, sperăm că am putea crește șansele de ocupare în activitățile non-agricole. Până acum s-au mai deschis hoteluri, restaurante, cofetării și alte mici producții din domenii non-agricole de care oamenii sunt interesați. Tocmai de aceea proiectul își propune o asemenea pregătire profesională”, a declarat Lachi Marinela, unul dintre partenerii proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.