Un nou caz de retrocedare conform căreia există suspiciuni de ilegalitate iese la iveală. Este vorba despre un imobil situat pe aleea Trandafirilor, care ar fi trebuit să fie în patrimoniul Primăriei, însă aparține unui clan de romi. Viceprimarul Traian Stoia spune că imobilul a fost câștigat de Primărie, printr-o sentință la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu toate acestea, Direcția de Patrimoniu din cadrul PMT, nu a făcut demersurile necesare pentru recuperarea clădirii.

„Clădirea de pe Academician Al. Borza nr. 5 a fost cumpărată în 1935 de către o doamna Radi Aurora, iar în 1950, prin Decretul 92, trece în proprietatea statului. În 1994, printr-o decizie civilă se revine la situaţia anterioară naţionalizării şi la scurt timp apare moştenitorul – cu ghilimelele de rigoare – Horga Dan Fabian, pe care l-am mai întâlnit şi în alte speţe. Se intabulează ca moştenitor Horga, prin decizia civilă din 94. La scurt timp, câteva luni, Horga vinde lui Stancu Milivoi şi Vitcovschi Leonte, cu soţia. Devin noii proprietari ai acestei clădiri. Primăria face un gest de mare corectitudine, zic eu, declară procedura recursului în anulare împotriva deciziei civile din 1994, care îl declara moştenitor pe domnul Horga şi îi dădea dreptul să se intabuleze ca proprietar. Primăria câştigă în 1997. Curtea Supremă de Justiţie casează decizia din 1994 prin care Horga a fost declarat moştenitor şi pe cale de consecinţă proprietar. Cercetările făcute de poliţie au demonstrat că doamna Radi Aurora trăia în momentul în care s-a intabulat dl Horga”, precizează Traian Stoia.

Totodată edilul spune că municipalitatea ar fi trebuit să fie astăzi proprietară pe acel imobil.

„Primăria, în mod normal, trebuia să pună în aplicare hotărârea Curţii Supreme de Justiţie, care casase sentinţa civilă care îl făcea pe Horga moştenitor. Primăria ia o decizie cel puţin ciudată, chemând în judecată, pentru constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare, pe proprietarii Vitcovschi şi Stancu. Ulterior, ei vând unei alte familii, Şein (…) Din moment ce ai câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care anulează o hotărâre pe care o consideră incorectă, tu trebuia să te intabulezi. Tu te alături lui Horga, tu primărie, ca să anulezi un contract de vânzare-cumpărare care era nul de drept datorită sentinţei ÎCCJ. Şi, n-am mai întâlnit aşa ceva, o hotărâre a ÎCCJ să fie anulată de Judecătoria Timişoara. Clădirea aceasta, în loc să fie la Primărie, este în proprietatea urmaşilor lui Şein. Primăria trebuia, pe speţa aceasta, să îşi intabuleze clădirea (…) Poliţia face cercetări. Am vorbit cu cei care se ocupă de cercetări, este o anchetă în curs. După părerea mea există posibilitatea repunerii primăriei în drepturi, având în vedere că o hotărâre a unei instanţe inferioare nu poate anula o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, susține Traian Stoia.

Edilul a prezentat o listă întreagă cu clădiri de pe bulevardul CD Loga, imobile la care este verificat modul în care acestea au fost retrocedate sau cum au fost transformate clădirile în palate cu turnulețe. Este vorba despre imobilele de pe bulevardul C.D. Loga, dar şi pe străzile Trandafirilor, Paris sau Iosif Nemoianu. Vile ajunse în mod suspect în proprietatea unor clanuri de romi, punerea în posesie a unor falşi moştenitori, lucrări neautorizate executate la clădiri monumente istorice şi chiar şantaj.

Potrivit viceprimaruluiTraian Stoia, în multe dintre cazuri lucrările s-au făcut fără autorizație sau dacă a existat documentație, aceasta nu a fost respectată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.