Putini dintre noi stiu ca “Occupy for Animals”, organizatie nonprofit din Luxemburg, a initiat o petitie prin care se reclama contractul Primariei Timisoara cu Danyflor, firma care se ocupa de cainii fara stapan ai Timisoarei. Aceasta organizatie a trimis si o scrisoare publica catre primarul Nicolae Robu, dupa ce a primit poze din adapostul Danyflor. “Occupy for Animals” a solicitat explicatii pentru banii si modul in care sunt tratate animalele la adapostul de caini. Mai mult, sensibilizata de ceea ce se intampla in Romania la ora actuala, a publicat mai multe articole pe site-ul organizatiei. Pentru cazul din Timisoara, a initiat o petitie, care a strans pana in prezent 4938 de semnaturi, catre Parlamentului European, presedintelele Jose Manuel Barroso si secretarului organizatiei, Eurogrup for Animals, Andreas Erler, liderul European in protectia animalelor. Organizatia a lansat si in septembrie 2013 o petitie catre Parlamentul European, prin care dorea sa opreasca eutanasierea cainilor in Romania.

Pozele prezentate pe site-ul organizatiei, condusa de Pia Berrend, sunt terifiante si au mai fost publicate, unele dintre ele, dupa vizita care a avut loc in 13 februarie 2013 la adapostul Danyflor. Imaginile surprinse de fotograful Claudia Bejan, reflecta situatia deplorabila a cainilor,  felul cum erau tratati si lipsa acuta de umanism, care iti provoaca fiori si acum, chiar daca nu esti un iubitor al animalelor.

Se pare ca, si in aceasta situatie  “ajutorul din afara” a fost binevenit. Adevarata fata a Danyflor si nepasarea administratiei locale, in legatura cu contractul Danyflor, au fost publicate si de acest NGO din strainatate, care isi doreste sa opreasca abuzurile impotriva animalelor si “scurgerea” banilor, care se ridica la 20.000 de euro pe luna.

In documentul publicat, organizatia vorbeste despre adapostul Danyflor ca despre “o inchisoare in care singura cale de iesire este moartea”. La finalul anului 2012, Danyflor estima un numar de 8000 de caini vagabonzi, in timp ce alte organizatii timisorene spuneau ca e mult mai mic. “Occupy for Animals”, considera ca aceste estimari au fost facute ca sa aduca si mai multi bani in conturile Danyflor.

De asemenea, in documentul petitiei, se specifica in subiect ca au vazut la adapost “conditii inumane si oribile, animale moarte de foame, dezhidratate si aproape pe moarte”.

Acest lucru nu a sensibilizat municipalitatea, care si in acest moment desfasoara contractul cu Danyflor, in aceeasi termeni.  Doar in anul 2013, pana in luna august, primaria Timisoara a platit aproximativ 160.000 de euro pentru sterilizarea a 1700 de caini si culegerea lor de pe strada.

Chiar daca la actiunea “Ziliele Portilor deschise la Danyflor” de la inceputul lui octombrie, adapostul de caini era mai curat, ne putem intreba cum sunt ingrijite animalele in afara acestor vizite publice, atata timp cat Primaria Timisoara nu a sesizat nereguli, nici atunci cand au fost surprinse imaginile din februarie 2013.

Un articol care face referire la situatia cainilor din Romania si la aceasta petitie, a aparut in septembrie in publicatia Norvegiana „The Oslo Times”.

Pentru cei interesati, petitia poate fi vizualizata si semnata aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.