Ce declară secretarul Primăriei Orțișoara despre eradicarea ambroziei

Comuna Orțișoara este năpădită de această plantă deosebit de alergică și cu toate acestea aleșii locali nu se sinchisesc să rezolve eficient problema.

Mai mult decât atât, secretarul comunei Orțișoara, cel care are în subordine departamentul agricol, deci este persoana avizată care ar trebui să se ocupe de stârpirea plantei și care ar trebui să fie la curent cu acțiunile întreprinse de primărie, habar nu are ce se întâmplă cu adevărat și care sunt dispozițiile legale, mai exact ce prevede Legea 62/2018 – legea privind combaterea buruienii ambrozia.

Acesta a declarat că absolut toate locațiile unde a fost identificată plata au fost curățate. În ceea ce privește dispozițiile legi, cum că autoritățile publice locale au obligația  să desemneze o persoană care să se ocupe de constatările și verificările de pe teren, secretarul Primăriei Orțișoara nu avea știință.

Din câte știu eu nu avem o persoană desemntă pentru verificări, primăria a intervenit și a tăiat. Prin disopoziția primarului nu avem persoană desemnată, dar posibil primarul să fi desemant pe cineva, nu pot să vă zic. Presupun că a fost cineva, pentru că dacă a fost tăiat a fost trimis cineva care a constatat. Știu că s-a tăiat pe o suprafață foarte mare. Din ce știu eu Orțișoara a fost principala dar, s-a intervenit peste tot ”, a declarat Robănescu Andrei, secretarul Primăriei Orțișoara.

Din păcate situați în teren nu este deloc cea descrisă de Robănescu, Orțișoara are suprafețe foarte mari unde această plantă crește în voie.

Știu că încă de anul trecut au fost făcute publice tot mai multe informări cu privire la pericolul pe care îl reprezită această plantă. Cred că ar fi deosebit de util să avem pe site-ul primăriei cât mai multe informații despre plantă, așa cum prevede legea. Până în prezent Primăria Orțișoara nu a demarat niciun program de distrugere a suprafețelor mari cu ambrozie care se găsesc în comună. Poate de anul viitor cu ajutorul unor specialiști vom putea erbicida suprafețele mari unde se găsește planta ”, a declarat Rediș Marius Constantin, consilier local PNL pentru www.pentrutimisoara.ro

Ambrozia face în fiecare an foarte multe victime. De la an la an sunt tot mai multe personae care cad pradă alegiei la ambrozie și trebuie să știm că la ora actuală nu există tratament care să vindece rapid alegia, motiv pentru care în primavara acestui an a apărut Legea 62/2018 – privind combaterea buruienii ambrozia care intră în vigoae de la 1 ianuarie 2019, excepție făcând art. 6 și art.18 din Nomele Metodologice de aplicare a legii.

Art.6– (1) Pentru identificarea buruienii ambrozia, precum și pentru stabilirea metodelor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acesteia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului creează pe site-ul propriu o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia. (2) În vederea elaborării textului paginii speciale, instituțiile prevăzute la alin. (1) contribuie cu informații referitoare la recunoașterea morfologică a plantei aflată în diferite faze de vegetație, modul de înmulțire, răspândire, efectele acesteia asupra sănătății populației, afecțiunile cauzate, cu 3 recomandările de specialitate, precum și prezentarea metodelor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii. (3) Instituțiile prevăzute la alin. (1), prin structurile teritoriale din subordine, precum și prin alte unități cu care colaborează, asigură diseminarea textului paginii speciale către autoritățile publice locale și instituția prefectului. (4) Elaborarea paginii speciale și postarea acesteia pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății se realizează până la data de 30.10.2018 și se diseminează potrivit alin. (3) până la finalul anului 2018.

Art. 18 În anul 2018, autoritățile publice locale prin agenții agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora, verifică, constată și stabilesc suprafețele de teren cu buruiana ambrozia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.