Pătimașul graiului bănățean, iubit de timișeni pentru emisiunile La givan cu uica Niță, aduce la lumină fala bănățeană printr-o lucrare științifică de mare valoare, unică în România.
Prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu împreună cu o echipă de la Universitatea de Vest din Timișoara și de la Muzeul Satului Bănățean au realizat peisajul etnografic al Zonei Deta, prin rescrierea zonelor culturale, utilizând o tehnică mult avansată față de cea utilizată în secolul XIX la Atlasul etnografic Român.
Atlasul etnografic al județului Timiș Zona Deta, este o lucrare care însumează 161 de pagini, cu poze color, care evidențiază în detaliu mentalul comunitar tradițional, folclorul, arta tradițională și habitatul. Lucrarea a fost prezentată în Sala Revoluției din cadrul Palatului Administrativ în prezența președintelui CJT Titu Bojin, a vicepreședintelui Marian Constantin Vasile și a autorilor acestui volum.
Consiliul Județean Timiș a finanțat integral lucrarea, care va cuprinde în final cinci volume, următoarele trei vor apărea până în anul 2017. Titu Bojin a menționat că în prezent CJ Timiș sprijină în fiecare an, financiar și logistic, peste 1000 de acțiuni culturale pe raza județului.
Profesorul Boldureanu a precizat că de la volum la volum se vor finisa aspectele metodice, de perspectivă.
Autorii acestui volum sunt:
- coordonator proiect prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu
- dr. Raluca Covaci
- prof. univ. dr. Remus Crețan
- prof. univ. dr. Sergiu Drincu
- prof. univ. dr. Alin Gavreliuc
- etnograf dr. Aristida Gogolan
- prof. univ. dr. Otilia Hedeșan
- drd. Adela Marincu Popa
- drd. Fabian Timofte
- prof. univ. dr. Ovidiu Papană
- lect. univ. dr. Ana Maria Radu Pop
- colecționar Violeta Tipa
- muzeograf Ioan Traia
Lucrarea o puteți consulta doar la Biblioteca Județeană. În viitor se va putea consulta și la alte biblioteci din județ.