Directia de Sanatate Publica Timis nu a considerat necesar sa asigure un punct de prim ajutor, cu ocazia Zilelor Orasului, cu toate ca, in 29 iulie, Ministerul Sanatatii a solicitat printr-un comunicat adresat tuturor directiilor de sanatate din tara, sa ia masuri in aceasta perioada caniculara.

Mai mult , DSP nu a tinut cont nici de faptul ca, in Piata Operei si in zona centrala vor fi mii de timisoreni prezenti, cu ocazia manifestarilor organizate, inclusiv la orele cu temperaturi maxime. In plus, sambata si duminica, toate punctele de prim ajutor Crucea Rosie au fost inchise. Asadar, cetatenii cu diferite afectiuni cronice si nu numai au fost abandonati si uitati de DSP Timis, dar si de autoritatile locale si judetene, tocmai de Zilele Orasului.
Contactat telefonic, seful Unitatii de Primire a Urgentelor, Mihai Grecu a confirmat faptul ca, in ultimele zile, la sectia de primiri urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgente din Timisoara, solicitarile au crescut cu pana la 20 %, din cauza caniculei.
Mentionam faptul ca punctele de prim ajutor trebuie asigurate de catre Directia de Sanatate Publica, acolo unde se inregistreaza cel mai intens trafic. DSP Timis a ignorat traficul din zona centrala, de Zilele Orasului.

Daca pana si voluntarii Crucii Rosii considera ca ar trebui instalat un punct de prim-ajutor si in centrul orasului, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica nu sunt de acord cu acest lucru. Ofiterul de presa al DSP Timis, Dana Spac, a specificat ca centrul orasului nu ar avea nevoie de protectie din acest punct de vedere. Intrebata despre necesitatea unui punct de prim ajutor, in Piata Operei, pe timpul manifestarilor desfasurate cu ocazia Zilelor Timisoarei, purtatoarea de cuvant s-a eschivat in a oferi raspunsuri concrete, adaugand ca fantana de pe Alba Iulia ar fi suficienta, pentru ca timisorenii sa se hidrateze, pe temperaturi de peste 34 de grade celsius, dar aceasta a uitat, ca un punct de prim ajutor nu presupune doar hidratarea cetatenilor. Inseamna si masurarea tensiunii, dar si ingrijiri medicale oferite de personal autorizat, in cazul in care acestea sunt necesare.
Mai mult decat atat, pana si punctele de prim-ajutor apropiate de centrul urbei, au fost inchise pe timpul weekend-ului.

Intre timp, zilele Municipiului Timisoara au trecut doar cu o echipa de voluntari SALVO, prezenti dupa ora 19, care a avut solicitarii pana si pe timpul serii, atunci cand pericolul arsitei a fost mai putin iminent, in intervalul orar 19:00-23:00.

In total, judetul Timis dispune de 5 puncte de prim-ajutor, dintre care unul in Lugoj si 4 in Municipiul Timisoara, stabilite de DSP impreuna cu autoritatile judetene.

Daniela Petolea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.