Ploaia de astăzi a transformat orașul într-o variantă nefericită a Veneției. Dacă de dimineață RATT se afla în situația de a suspenda circulația unor mijloace de transport în comun, circulația cu mașina a devenit o adevărată excursie plină de aventuri neplăcute.

Circulația deviată datorită lucrărilor la Pasajul Jiul, străzi inundate, pasajul din 700 inundat, pasajul de pe Ghe. Lazăr inundat și el, pietoni care nu aveau pe unde să traverseze, mașini sub apă, cozi kilometrice, semafoare care nu funcționează, iar dacă totuși sunt funcționale oricum nu pot fluidiza circulația sunt doar câteva dintre caracteristicile orașului nostru în prima parte a zilei. Acest fapt demonstrează pentru încă odată ”buna gospodărire” a Timișoarei.

Explicația dată de Aquatim

Cu toate că în luna iunie au fost ploi abundente, care au creat probleme, iar Aquatim-ul a curățat grătarele din sistemele de canalizare la fiecare ploaie însemnată cantitativ, situația se repetă datorită debitului record,  în stația de epurare au intrat peste 25.000 l/s de apă uzată.

Între orele 8 și 10:30 dimineața, din canalizarea Timișoarei au intrat în stația de epurare peste 25.000 l/s de apă uzată. Debitul vehiculat de pompele de apă pluvială a fost de 22.450 l/s, iar linia tehnologică a preluat 3.000 l/s de apă uzată.

Debitul de apă menționat reprezintă de circa 12 ori mai mult decât cel preluat în mod obișnuit de stație și dublul debitului Begăi ”, ne informează Aquatim.

La pasajele rutiere din Timișoara apa de ploaie este deversată în colectoarele magistrale, canale de capacitate mare, având diametre între 2 și 3 m. Pasajele Jiul și Popa Șapcă sunt prevăzute cu pompe (deversează în colectoarele de pe Bv. Republicii și str. Demetriade), iar cele de pe străzile Brediceanu și Gh. Lazăr deversează gravitațional (în colectorul de pe str. Circumvalațiunii). Inundarea pasajelor la averse deosebit de puternice se produce atunci când este depășită capacitatea de preluare, înmagazinare și transport a canalizării.

Ca orice sistem de canalizare, nici cel din Timișoara nu poate face față unor debite excepționale de apă de ploaie, când este depășită capacitatea sa proiectată. Funcționare rețelei este împiedicată și din cauza deșeurilor voluminoase aruncate la canal.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.