O analiză realizată de site-ul imobiliare.ro și de platforma specializată analizeImobiliare.ro arată evoluția prețului mediu cerut pe metru pătrat util în România. Observațiile au fost făcute pe tot parcursul anului 2014 și sunt valabile pentru apartamentele din marele orașe ale țării.

Astfel, în topul ieftinirilor a intrat Arad,  BacăuSibiuRâmnicu VâlceaBistrițaOradeaGalați și Deva, în timp ce la polul opus, în topul scumpirilor, se află Buzăul, reședința de județ ce conduce clasamentul scumpirilor consemnate la nivel național, BrăilaBaia MareZalăuAlba-IuliaSuceavaReșițaBrașov, Ploiești și Timișoara.

În capitala Banatului, un metru pătrat util de locuință costa, în trimestrul al patrulea din 2014, 824 de euro – valoare cu 4,4% mai mare față de cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 789 de euro. Comparativ cu luna iunie a anului 2008, când piața rezidențială locală a atins apogeul prețurilor (1.329 de euro pe metru pătrat), piața se află la o diferență de 37%.

„Prețurile la finalul lui 2014 sunt mai mici doar în opt orașe reședință de județ. Putem spune, așadar, că fundul sacului pe segmentul rezidențial a fost atins în 2014, iar în unele orașe chiar în 2013. Asistăm, de asemenea, la o dezvoltare fără precedent a segmentului chiriilor: în cele mai mari orașe, București, Cluj, Iași și Timișoara, numărul apartamentelor date spre închiriere îl depășește pe cel al apartamentelor scoase la vânzare”, subliniază Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

Cu toate acestea, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), arată o îmbunătățire a activității de tranzacționare pe piața imobiliară în general, în ultima perioadă. Astfel, în primele zece luni ale acestui an au fost înregistrate, la nivel naţional, aproximativ 700.000 de tranzacţii, cu 16.743 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut – ceea ce echivalează cu un avans de 2,45%.

Din ianuarie până în octombrie 2014, cele mai multe tranzacţii au fost înregistrate la Bucureşti (54.641), județul Ilfov (42.103) şi Timiş (34.968), iar judeţele în care s-au vândut cele mai puţine imobile în primele zece luni ale anului sunt Teleorman (5.665), Bistriţa-Năsăud (5.901) şi Covasna (6.535).

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.