Ziua Internaţională a Autismului va fi marcată miercuri la Timişoara prin mai multe acţiuni. Printre acestea şi iluminarea în albastru a clădirii Operei Naţionale în cadrul evenimentului Light Up Blue Timişoara.

De asemenea, se va organiza un marş pe traseul Operă – Catedrală – Primărie – Operă la caer vor participa persoane îmbrăcate în albastru, care vor purta pancarte cu mesaje legate de autism.

Ligt It Up Blue este o acţiune internaţională prin care în 2 aprilie se iluminează în albastru clădiri importante din întreaga lume. Pentru al şaselea an consecutiv şi Timişoara se alătură metropolelor lumii în această acţiune de conştientizare a autismului prin Fundaţia „Pentru Voi”, care organizează o serie de manifestări.

Acţiunile vor începe de la ora 19 şi 30 de minute.        

„Marcăm, la Timişoara, pentru al şaselea an consecutiv, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Din păcate, situaţia persoanelor adulte cu autism a rămas dramatică: în continuare nu sunt servicii de sprijin, nu sunt oportunităţi de angajare în muncă, Codul Civil nu a fost modificat pentru a le oferi o reală protecţie juridică. Familiile sunt în continuare singurul lor sprijin. De aceea, încercăm să atragem din nou atenţia asupra nevoii de sprijin atât din partea autorităţilor, cât şi a comunităţii locale”, precizează Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natură neurobiologică. Conform ultimelor statistici din SUA, autismul afectează unul din 68 de copii, fiind mai des întâlnit decât cancerul, SIDA, diabetul sau Sindromul Down. Nu se cunoaşte cauza autismului şi nu există tratament, dar programele de sprijin profesioniste cresc mult calitatea vieţii persoanelor cu autism şi a familiilor lor. Stresul din familiile care au persoane cu autism este extrem de puternic, statisticile arătând că în SUA 4 din 5 familii care au copii cu autism divorţează. În întrega lume creşte numărul adulţilor diagnosticaţi cu autism, în Marea Britanie se estimează că un procent de 1% din populaţie suferă de această boală. Statul englez cheltuie 60 de miliarde de dolari anual pentru persoanele cu autism, 60% din această sumă fiind alocată serviciilor de specialitate pentru adulţi. Cu toate acestea, doar 21% din adulţii cu autism au un loc de muncă, în Marea Britanie.

În România, anul trecut a fost recunoscut diagnosticul de autism pentru adulţi, programele de suport pentru adulţi sunt aproape inexistente, nu există statistici, iar cazurile în care persoane cu autism au un loc de muncă sunt excepţionale şi se datorează eforturilor familiilor lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.