Este un articol atipic, nu are legătură cu știrile ”de senzație” cu care suntem obișnuit, este un articol scris prima data cu stiloul pe foi albe, așa cum se facea demult. Am făcut asta în semn de omagiu acesteui suflet deosebit pe care am avut ocazia să-l întâlnesc.

Cum am cunoscut-o pe Teodora

Știam că trebuie să primesc de la ea volumul de poezii, știam că este elevă la Colegiul Bănățean din Timișoara și cam atât. A sunat interfonul, iar în cadrul ușii a apărut o fată deosebit de frumoasă, timidă și respectuoasă care mi-a înmânat volumul ”Pânză cu liniște de har”. Până aici nimic ieșit din comun, însă în cele câteva minute petrecute împreună ceea ce emana Teodora a fost o briză de aer proaspăt, ”un alt ceva” care m-a determinat să îmi promit mie că voi citi cât pot de repede poeziile tinerei scriitoare.

Ce am descoperit

Profunzimea versurilor este șocantă pentru pentru o persoană atât de tânără, o fată pe a cărei frunte Dumnezeu a scris geniul – așa cum spunea marele Eminescu în ”Geniu pustiu”.

Primul capitol ”Lui Dumnezeu” este rugăciunea adevărată a unui suflet pur, este dialogul cu El, dincolo de elementele rigide ala religiei, dincolo de convenții.

Elementele mistice se îmbină perfect, capitolele Mama și Tata ne duc cu gândul la divinitatea manifestată în diversele religii ale lumii în ambele ipostaze, atât masculin, cât și feminin.

Profunzimea versurilor crește pe măsură ce înaintez cu lectura, este un amalgam magnific de stări de conștiință, îmbinat cu un profund dialog cu Dumnezeu, cu Sinele etern, totul exprimat într-o lejeritate demnă de scriitori experimentați, iar ultima poezie ”Ne vom revedea”, o promisiune de reîntoarcere la origini, nu cele pământești, ci la esență.

Teodora

” Nu pot spune cu exactitate vârsta la care am început să scriu pentru ca eu la început nu scriam, ci ii dictam mamei mele tot ce-mi trecea prin gand și prin suflet . Dar, cu aproximație am început să dictez între 5 -6 ani. Poeziile au fost scrise prima data pe ce apucam, pe foi, pe ciorne rătacite. Mama le a adunat pe toate și în clipa în care am decis să scoatem cartea am făcut o selecție în funcție de tema pe care o aveau. De aici pornește împărțirea pe 13 capitole, coincidență sau nu sunt născuta în data de 13 .

Relația mea cu Dumnezeu nu s-a schimbat decât într- un singur aspect, acela este că iubirea mea pentru El a devenit conștientă .
Ultima poezie din carte „Ne vom revedea ” este o promisiune promisiuni de reîntoarecere a mea  din punct de vedere artistic . În orice călătorie mă va purta viața, va exista pentru mine întotdeauna poezia, adică acasa” – Teodora Schiop

 

În concluzie, timișorenii sunt invitați de către Asociaţia COMPANIA VOLUTARTE, marţi 28 mai 2019 ora 18, în cadrul proiectului Excelența Volutarte Pentru Carte, la Librăria Esotera Timișoara,  să o cunoașteți pe Teodora Schiop, la lansarea de debut şi prezentarea volumului de poezie Pânză cu liniște de har– Editura Partoş, Timişoara.

Evenimentul este moderat de către regizorul Pleșa Cosmin şi va avea ca invitați speciali pe renumitul actor CONSTANTIN DINULESCU – Societar de Onoare la Teatrului Național  “I. L. Caragiale” București și actrița CARMEN IONESCU, Teatrul Național “I. L. Caragiale” București.

Momentul muzical este susținut de compozitorul și poetul Adrian Mardan alias mardanA.