fratii MICULA

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român.

Ei trebuie să primească 376 de milioane de lei, plus penalităţi. Reprezentanţi din Ministerul Finanţelor spun că instituţia vrea să compenseze această sumă cu datoriile firmei la buget.

Procesul a început în 2005 la cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice de pe lângă Banca Mondială şi a vizat decizia autorităţilor române de a elimina unele facilităţi fiscale acordate companiei, pentru investiţiile în zone defavorizate. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentară, iar investiţiile au fost concentrate în judeţul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare. Facilităţile au fost acordate pentru 10 ani, dar după cinci ani au fost retrase.

Este primul proces pe care România îl pierde la Curtea de Arbitraj Internaţional (ICSID). Decizia finală nu a fost încă publicată pe site-ul ICSID, dar a apărut pe site-ul specializat avocatie.ro. care citează IA Reporter, un site specializat pe protecţia investitorilor în faţa Guvernelor.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula sunt însă şi cetăţeni suedezi (au emigrat în timpul perioadei comuniste, dupa care s-au întors dar şi-au păstrat cetăţenia acordată de statul scandinav) şi, în această calitate au dat în judecată statul român la ICSID, pentru că România şi Suedia au un tratat bilateral de protejare a investiţiilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.