Sondaj Digi24 IRES Timisoara - campanie electorala
Sondaj Digi24 IRES Timisoara - campanie electorala

Un sondaj IRES, care a indus în eroare timișorenii, publicat de către Digi24 în perioada de campanie electorală, cu 9 zile înainte de ziua alegerilor, a determinat lumea să nu iasă la vot. O spune chiar primarul Timișoarei, cel care a fost favorizat de acest sondaj.

Conform sondajului publicat de DIGI24 la emisiunea „Proiect de țară”, în data de 26 mai, în preferințele timișorenilor Robu avea 38% și Bîrsășteanu 5% din voturi. Sondajul promitea o marjă de eroare de +/-3%. Deci, conform sondajului, Bîrsășteanu trebuia să obțină de 7 ori mai puțin decât Robu.

În realitate, Robu a obținut 52,9% iar Florin Bîrsășteanu 22,69%, adică sondajul IRES a avut o eroare de 453% pentru Bîrsășteanu. Culmea este că un asemenea sondaj, comandat de către Digi24, a fost prezentat în emisiune ca fiind reprezentativ.

„Vom afla imediat ce intenții de vot au alegătorii timișoreni, potrivit sondajului preelectoral realizat de IRES pentru DIGI24. Alege DIGI24 pentru informațiile care te vor ajuta să alegi înțelept.” spunea Radu Maxim.

Pentru a fi măcelul și mai mare, sondajul a fost prezentat la începutul emisiunii în care au fost invitați Nicolae Robu și contracandidații lui, printre care Florin Bîrsășteanu, Adrian Orza și Petrică Folică, moderatorul Radu Maxim repetând de mai multe ori scorul foarte slab obținut de contracandidați.

Cum acuză Robu sondajul prezentat de Digi24

Presupun că o parte din timișoreni, cel puțin am semnale în acest sens, nu s-au dus la vot pentru că păreau alegeri cu o miză mică. În momentul în care s-a și dat acel sondaj IRES publicității, prin care s-a făcut cunoscut că diferența de scor este uriașă între mine și ceilalți contracandidați, evident că o bună parte dintre cei care m-au fi susținut n-au mai văzut o luptă cu miză, o știau câștigată de dinainte și nu a mai fost pentru ei o prioritate să vină să-și exprime votul ” a declarat Primarul Timișoarei în conferința de presă de astăzi.

Dacă primarul susține că are semnale că timișorenii nu s-au dus la vot din cauza sondajului FALS publicat de DIGI24 – spunem fals, dar e de-a dreptul grosolan la 453% eroare -, atunci putem înțelege că la fel de bine puteau să nu se ducă la vot cetățenii care l-ar fi votat pe Adrian Orza, sau Florin Bîrsășteanu.

Lăsând la o parte ultimele declarații ale primarului, sperăm că cineva se va sesiza în acest caz, sau cel puțin că timișorenii vor înțelege pe viitor că astfel de sondaje nu mai au credibilitate.

Sondaj Digi24 IRES Timisoara - marja de eroare - 2
Sondaj Digi24 IRES Timisoara – marja de eroare – 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.