Premieră naţională la Timişoara! Primăria a implementat un sistem de eficientizare energetică a iluminatului public. Este vorba despre un sistem de management la distanţă al lămpilor, care a fost aplicat pe 50 de stâlpi din Parcul Copiilor.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, aplicaţia este bazată pe wirelles şi permite monitorizarea de la distanţă, dar şi reducerea nivelului de iluminat, dacă este cazul.

„Este un sistem inovator nu doar prin eficientizarea energetică pe care o estimăm noi, o reducere de 35% a consumului de curent electric, dar și prin faptul că deschide posibilitatea unor aplicații ulterioare extrem de importante. Vorbim de posibilitatea de a conecta la acest sistem senzori de poluare, senzori de trafic, senzori de mișcare inteligenți. E o formă de a ne îndrepta către ceea ce, în momentul de față, e la modă în toată Europa, dar și foarte necesar: noțiunea de smart city”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Cei 50 de stâlpi amplasați la intrarea dinspre Michelangelo au fost echipați cu senzori radio.

“Practic, pe 50 de stâlpi, care au fost echipați cu acest sistem, pornirea și oprirea iluminatului se realizează de la distanță, de pe laptop sau de pe smartphone, cu posibilitatea de a reduce nivelul de iluminare tot de la distanță, în orele de trafic redus, cu alarmare în caz de defecțiune. Este implementat de către o firmă olandeză. Aplicația presupune montarea pe fiecare bec a unei rețele de senzori radio, sistem de control programabil, pe sursele de iluminat existente, cu GPRS și aplicație soft”, adaugă viceprimarul.

Sistemul va fi testat timp de trei luni și a fost montat doar pe 30% din stâlpii de iluminat existenți în parc, din totalul de 256.    

Investiţia se ridică la 83.000 lei, va fi amortizată în circa un an şi jumătate şi va permite reducerea cu 35 la sută a consumului de curent electric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.