În ultimele două săptămâni, la dispeceratul societății Aquatim au fost anunțate peste 40 de sesizări privind subsoluri inundate. Reprezentanții societății spun că acesta este o situație care apare frecvent în perioadele ploioase, când debitul de apă din canalizare este foarte mare şi depăşește capacitatea de preluare a reţelei. Însă o altă cauză care provoacă inundații la subsoluri, este și faptul că multe dintre ele au fost reamenajate, iar aceste lucrări s-au făcut fără a se respecta prevederile legale.

„Este știut faptul că multe subsoluri din Timișoara au fost reamenajate ca locuinţe, birouri sau spaţii comerciale, fiind inițial spații tehnice sau de depozitare. În procesul de modernizare a subsolurilor, prin dotarea acestora cu instalaţii sanitare, nu întotdeauna au fost respectate prevederile legale. Când instalaţiile interioare au fost legate la rețeaua publică de canalizare neautorizat, fără un proiect tehnic corespunzător, riscul de inundare al acestor spaţii devine foarte mare”, transmit reprezentanții Aquatim.

Se întâmplă des ca intervențiile echipelor Aquatim pentru evacuarea apei să nu rezolve problema decât pe moment, iar  la prima ploaie situația să se repete. Cauzele pot fi însă rezolvate local, de deținătorii subsolurilor, acestea fiind fie de natură constructivă, fie ținând de folosirea improprie a canalizării.

Legislația specifică prevede ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalaţii sanitare să se racordeze doar cu respectarea măsurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol. Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda soluţii tehnice, oferind la cerere, proiectanţilor sau utilizatorilor serviciilor, consultanţă de specialitate gratuită. Una din soluțiile recomandate este montarea pe reţeaua interioară de canalizare a unei clapete antirefulare. Este foarte important ca apa de ploaie colectată de pe acoperişuri sau alte suprafeţe să fie evacuată după clapetă şi, pe perioada ploilor torenţiale, consumul interior de apă să fie limitat, pentru a evita inundarea.

Totodată, reprezentanții operatorului regional al serviciilor publice de apă şi canalizare din municipiul Timişoara, avertizează că aruncarea deșeurilor menajere și a altor obiecte în vasul de toaletă sau direct în canalizare poate duce la înfundarea racordului clădirii și a refulării apei murdare, subsolurile neprevăzute cu clapete fiind primele vizate.

Sursa foto: protv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.