Sfântul Vasile cel Mare, considerat păzitor de duhuri rele și unul dintre cei mai importanți sfinți, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie. Opera sa constituie și astăzi un izvor bogat de învățăminte, iar exemplul vieții sale este unul dintre cele mai pilduitoare modele pentru creștini.

Sfântul Vasile este și unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari. El este și primul ierarh care a întemeiat, pe lânga biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor. 

În tradiţia românilor, se spune că în noaptea de Sfântul Vasile, cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. O altă poveste, spune că de fapt, pe Iisus Hristos îl cheamă Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele „Vasile”. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat.

În această zi, de nou an, copiii umblă cu sorcova din casă în casă, urându-le gospodarilor viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. De asemenea, pe 1 decembrie, în unele zone se mai merge cu colindatul, cu o căpăţână de porc, împodobită cu panglici şi mărgele, tradiţie denumită „Colindul cu Vasilica” (Siva). Un alt obicei este cel al Dezlegării Anului. Grupuri mici sau cete de feciori dezleagă anul şi rodul colindând pe uliţe, iar vacarmul pe care-l fac cu bicele, buciumele sau oalele are ca scop înlăturarea forţelor malefice: seceta, tăciunele de grâu, insectele şi animalele dăunătoare recoltei.

În tradiţia populară se crede că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.

Tot în ziua de Sfântul Vasile se zice că este bine să bei mult vin, existând credinţa că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului. Pentru ca familiei să-i meargă bine şi să aibă spor, în popor există și obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug.

Tot la Anul Nou, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucru în anul ce vine.

În Moldova, în Ajunul Sfântului Vasile, se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, e semn de secetă.

Tot în această noapte, fetele nemăritate își fac crenguțe de măr pe care atârnă un inel, busuioc, o batistă, o para argintată și un șir de mărgele, apoi le ascund afară. Dacă a doua zi găsesc punțile cu bruma pe ele se vor mărita cu om bogat, dacă nu, vor lua un om sărac.

Fă tot posibilul să nu dormi de Sfântul Vasile. Altfel rişti să fii leneş tot anul.

Un alt obicei spune că fetele nemăritate se duc în cotețul porcului, lovesc animalul cu piciorul și spun “anul acesta”, “anul viitor” sau “al doilea an”. Dacă porcul grohăie sau se mișcă la prima strigare, atunci fata se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mișcă la următoarele strigări, atunci fata se va mărita peste un an sau doi.

Dacă, în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

Ai noroc dacă, în prima zi a anului, verși vin pe masă sau răstorni cutia cu chibrituri, atingi cocoașa unui cocoșat sau dai de pomană unui sărac, îți țiuie urechea stângă sau strici un pahar de culoare albă.

Nu în ultimul rând, vremea din această noapte ne va spune cum va fi iarna care urmează. Astfel, conform tradiţiilor populare, cum este ziua de Anul Nou aşa va fi tot anul: bun sau rău. De asemenea, se spune că, dacă în prima zi din an este ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. Totodată, dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi.

Sursa foto: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.