Astăzi, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc, Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, profetul care a descoperit cel dintâi lumii că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu şi care l-a botezat pe acesta în râul Iordan.

Boboteaza şi Sfântul Ioan aproape că formează una şi aceeaşi sărbătoare. Dacă pe 6 ianuarie am prăznuit Botezul Mântuitorului în apele Iordanului, pe data de 7 este cinstit Ioan Botezătorul, de la care Iisus Hristos a primit botezul şi prin care Duhul Sfânt a fost readus în creaţie, căci prin cufundarea Sa în Iordan apele au fost purificate, iar creaţia întinată de căderea omului în păcat a fost curăţată.

Sfântul Ioan este numit şi „Înaintemergătorul”, fiind cel care a anunţat venirea lui Hristos. Acesta este cunoscut de credincioşi pentru smerenie, pentru atitudinea tranșantă la adresa celor care păcătuiau, dar şi pentru minunile săvârşite. Cât despre viaţa lui, există puține informații. În Biblie se spune că trăia în pustie şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. Modul său de trai, îmbrăcămintea, atitudinea, curajul creştin, semănau foarte mult cu cele ale Prorocului Ilie, potrivit crestinortodox.ro.

Ioan Botezătorul este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătură cu Noul Testament. El a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, având menirea să pregătească poporul pentru primirea lui Mesia şi să-l facă cunoscut lui Israel. „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”, a fost mesajul său.

Prorocul Ioan ne îndeamnă la smerenie și la o viață simplă. El ne aminteşte, de asemenea, de milostenie: „Mai fericit este a da decât a lua”, spune în Faptele Apostolilor.

Aproape 2 milioane de români își sărbătoresc astăzi onomastica

Aproape două milioane de români, majoritate bărbați, își sărbătoresc astăzi onomastica, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din MAI, 1.963.102 de cetățeni români, respectiv 1.408.983 bărbați și 554.119 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Tradiția spune că, pe 7 ianuarie, nu se consumă vin roșu, acesta amintind de martirajul Sfântului Ioan. În popor se crede că acest sfânt este protectorul pruncilor. Se mai zice că cine nu este vesel în această zi, va fi trist tot restul anului.

Conform altui obicei vechi, de Sfântul Ioan, trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe față, pentru a fi feriți de boli tot anul. O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoarea se botează gerul, adică frigul se mai înmoaie și începe să se facă mai cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.