Încă din anul 2011 problema contaminării apei subterane în Beba Veche a devenit inflamabilă și la propriu și la figurat. În urma analizelor efectuate s-a constatat prezența în apă a unei cantități însemnate de arsen, cu mult peste limita maximă, acest lucru afecta Beba Veche și zonele limitrofe.

Ulterior mai multe ONG-uri și grupuri de acțiune din zonă și din țară au solicitat, în repetate rânduri, printr-o cerere adresată către 11 instituții cu responsabilități în protecția mediului și sănătății publice, tratarea cu maximă seriozitate a problemei.

De asemenea, având în vedere faptul că problema contaminării apei în zonă nu este una nouă (a se vedea episodul din 2011, când apa a devenit inflamabilă), ONG-urile au solicitat autorităților informații privind modul în care au gestionat problema din 2011, dacă populația a fost anunțată în legătură cu contaminarea, măsurile luate pentru asigurarea apei către populație, măsurile luate pentru identificarea sursei poluării, sancțiunile aplicate companiei Petrom, care are sonde în zonă, precum și măsurile de refacere/decontaminare a apei dispuse.

Problemele semnalate în 2011 sunt reluate în 2014, când spre deosebire de situația precedent sursa de poluare este incertă.

Între timp, conform cu mai multe informații, inclusiv de la oficialii firmei NIS Petrol, subsidiara Gazprom, activă în zonă, de-o parte și de alta a graniței româno-sârbe, se pare că în Serbia, foarte aproape de graniță există un câmp de sonde unde se folosește tehnologia fracturării hidraulice de mare volum.

Primarul de la Beba Veche consideră sondele din Serbia responsabile de acest episod nou de contaminare a apei. Cert este faptul că autoritățile române au datoria să investigheze cauza și să vină cu un răspuns concret în acest sens.

Deoarece este vorba despre o zonă de graniță se pune problema cooperării transfrontaliere între autoritățile române și cele sabre, statuată și de Tratatul de la Espoo privind impactul de mediu în context transfrontalie.

Întrucât situația este extrem de gravă și ea amenință să se extindă și mai mult, inclusiv peste graniță, ONG-urile doresc să transmită autorităților mesajul îngrijorării profunde. Această investigație este cu atât mai necesară cu cât societatea civilă din zonă și din România, în general, este extrem de îngrijorată de impactul exploatărilor de hidrocarburi, în speță neconvenționale, dar nu numai, pe fondul multiplelor studii științifice care stabilesc legături clare, fără echivoc, între fracturarea hidraulică (exploatările de hidrocarburi) și contaminarea apei.

Lucrurile nu se opresc însă aici, ONG-urile implicate au adus și la cunoștința Secretariatului General al Guvernului, precum și a Administrației Prezidențiale, gravitatea problemei.

În continuare sunt prezentate: buletinul de analize a apei, analiza Aquatim și solicitarea de informații.

Analiza Aquatim Beba Buletin de analiza CSRP_Timisoara_2 Buletin de analiza CSRP_Timisoare_1 Solicitare informatii catre institutii publice

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.