Scutiri de taxe vamale, eliminarea unor bariere netarifare și îmbunătățirea accesului pe piața achizițiilor publice… Sunt câteva dintre facilitățile de care vor beneficia IMM-urile, prin semnarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții.

Este vorba despre un proiect pus la cale în 2011 de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Acesta presupune un acord de liber schimb, în curs de negociere, între Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană și are ca scop îndepărtarea barierelor comerciale în majoritatea sectoarelor economice.

“Dacă eliminăm barierele comerciale, cu siguranță că IMM-urile vor avea de câștigat. Taxele vamale înseamnă foarte mult pentru  firme, pentru  a importa sau exporta mărfuri din Uniunea Europeană. Județul Timiș are relații cu Statele Unite și pot să spun că, în momentul acesta exportul înseamnă de două ori mai mult decât importul. În Timiș, firmele americane care au investit sunt ca număr pe locul șase, iar din punct de vedere al capitalului social sunt pe locul I, spune Florica Chiriță, director general CCIAT.

Potrivit consilierului superior al Misiunii USA pentru UE, Elena Bryan, printre beneficiarii acestui parteneriat, se numără industria auto, piesele pentru mașini și industria textilă.

„Atunci când vorbim despre producția de auto avem standarde foarte înalte în Statele Unite. La fel se întâmplă și în Europa, dar câteodată procesul de a ajunge la aceste standarde foarte înalte de ambele părți este diferit. Organismele de reglementare ale Atlanticului urmăresc să creeze un cadru comun în care aceste cerințe să fie recunoscute de ambele părți, în așa fel încât un producător care se adresează atât pieței europene, cât și pieței americane să fie obligat să se conformeze aceluiași tip de specificații”, subliniază Elena Bryan, consilier superior al Misiunii USA pentru UE.

Deocamdată nu există o dată exactă la care se va semna acest proiect.

 

CCIAT 2 CCIAt 3 DSC03783

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.