Anul viitor, bugetarii români vor avea oficial 13 zile libere, mai multe decât în ultimii trei ani. Numai că, doar 8 dintre ele sunt în timpul săptămânii, celelalte 5 fiind în weekend.

Astfel, cele 13 zile libere sunt următoarele:

  •  1 ianuarie, 2 ianuarie (Anul Nou)
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
  • 12 aprilie, 13 aprilie (Paştele)
  • 1 mai (Ziua Muncii)
  • 31 mai, 1 iunie (Rusalii)
  • 15 august (Adormirea Măicii Domnului)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României)
  • 25 decembrie, 26 decembrie (Crăciunul)

Dintre cele 13 zile libere, în weekend pică: Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, este sâmbătă, Paştele şi Rusaliile sunt duminică, Adormirea Maicii Domnului și a doua zi de Crăciun sunt sâmbătă.

Dacă tragem linie, vedem că, din cele 13 zile libere, românii se vor bucura doar de 8: cu una mai puţin decât în 2014. În 2012 şi 2013, bugetarii au avut numai 8 zile libere legale care au fost în timpul săptămânii, iar în 2014, aceștia au primit cu o zi plus, adică 9.

Totuşi, anul 2015 vine cu o noutate: se va acorda o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar familiile cu mai mulţi copii vor avea două zile libere.

Dacă, din variate motive, nu se acordă zile libere, bugetarii vor beneficia, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere în toată lumea 

Studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits și prezentat de agenția de presă mediafax.ro, arată că România se află printre ţările cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, doar 9.

Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere, urmează Spania și Grecia cu 14, respectiv 12 zile, iar Marea Britanie, Olanda şi Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere. În Europa Centrală şi de Est se acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12  sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9 zile.

Austria are 12 zile de sărbătoare, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor 11 zile libere. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale, iar Germania are în mod normal 9 sărbători legale.

În America Latină se regăseşte ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, în timp ce în Mexic sunt doar 7. Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12.

În Orientul Mijlociu şi Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.

Angajaţii din India şi cei din Columbia beneficiază de cel mai mare număr de sărbători legale din întreaga lume – 18. Australia şi Noua Zeelandă acordă mai puţine zile libere decât media regiunii: 9 şi, respectiv, 11. Thailanda şi Coreea de Sud oferă 16 zile de sărbătoare legale, urmată de Japonia – 15, Indonezia, Malaezia şi Filipine – 14, Pakistan – 13, Hong Kong şi Taiwan, fiecare cu 12. Vietnam are cel mai mic număr de sărbători publice din regiune – 10, sub China şi Singapore, cu 11.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.