În urmă cu aproape 2 ani, mai exact în aprilie 2014, în Suedia a început un experiment inedit, programul de muncă a fost redus la 6 ore. Pentru început proiectul a fost implementat în sistemul de stat, ulterior datorită succesului înregistrat a fost extins și în sistemul privat.

Premisele urmărite au fost: îmbunătăţirea vieții oamenilor, găsirea unui echilibru între muncă şi viaţa personală şi nu în ultimul rând, creșterea productivității.

Și pentru că la suedezi a funcționat, legislativul și societatea civilă din țara noastră discută eventualitatea implementării acestui proiect și în România.

Românii sunt pregătiți psihic pentru un program de 6 ore

Conform psihologului Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, confrații noștrii pregătiţi să facă această schimbare, poate mai pregătiţi decât au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emoţional, iar orice schimbare venită în avantajul nostru acţionează ca un impuls sau o motivaţie.

 “Să ne aducem aminte la şcoală, când profesorii ne promiteau că ne dau drumu mai repede de la oră, dacă îndeplinim câteva sarcini. Chiar dacă păream plictisiţi sau obosiţi, la auzul acestei veşti, imediat găseam resurse să ne atingem scopurile şi să devenim chiar mai productivi. Acelaşi tip de mentalitate din copilările funcţionează şi când devenim adulţi”, declară specialistul Dan Ivănescu.

 

studiuDacă la capitolul ”Cei mai fericiți copii”, conform unui studiu realizat în Marea Britanie suntem pe primul loc, în ceea ce privește fericirea adulților ne situăm printre ultimele locuri, specialistul crede că programul de 6 ore ne-ar ajuta să devenim mai fericiți în viața personală, nu doar mai productivi la muncă.

Programul de lucru de 15 ore pe săptămână, gândit pentru 2030, fezabil dacă tehnologia și mentalitățile vor evolua concomitent

Tema numărului optim de ore de lucru a tot fost dezbătută, în decursul istoriei, de diverși specialiști, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma că, în anul 2030, numai adevărații “workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe săptămână. Psihologul Ivănescu crede că acest plan pentru viitor este unul fezabil dacă îl coroborăm cu gradul de evoluție a tehnologiei şi a mentalităţii societăţii.

Foto: bunadimineata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.