Reprezentanții instituțiilor de cultură din Timișoara s-au reunit marți la Primăria Timișoara pentru un act de susținere a orașului în competiția pentru Capitală Culturală Europeană. Astfel, prin acest document, reprezentanții instuțiilor de cultură vor lupta pentru organizarea unor evenimente care să pună Timișoara pe harta culturală a Europei.

„Timișoara are toate șansele să devină Capitală Culturală Europeană, după părerea mea. Sunt întemeiate după o cunoaștere temeinică, nu doar a unei tradiții culturale, ci și a unui potențial în carieră. E bine că ne-am adunat, ca aceste forțe conjugate să pornească la drum sistematic. Are toate șansele. În primul rând e o configurație aparte, din punct de vedere al structurii diverse. Cele 26 de grupuri etnice nu sunt la îndemâna fiecărui oraș, fie el și de prestigiul Iașiului sau al Clujului. Cred că această diversitate, în felul în care a funcționat în toți anii, imensul potențial nu e încă suficient de vizibilizat al instituțiilor culturale. Propunerea în acțiune a acestui potențial de anvergură mare. Cred că asta se punctează extrem de bine”, spune scriitoarea Adriana Babeți, redactor la revista Orizont.

Pe de altă parte, directorul Filarmonicii Banatul din Timișoara, Ioan Gârboni, anunță în premieră, următoarele evenimente culturale ce se vor desfășura în această vară la Timișoara.

„Am mai pregătit un concert „Timișoara bate la tobe”. E un concurs foarte important de percuție europeană la Timișoara. Toți concurenții vor cânta în Grădina de Vară, iar la urmă din public tânăr și studenți vor fi chemați să cânte împreună cu ei la instrumente. Vor fi multe instrumente, 50-60. Unele nici nu vor fi cunoscute. E și un mod de promovare a acestui festival, la care participă percutiționiști foarte mari din lume, mari soliști. Nu am stabilit încă data, va fi probabil între 28 iunie -1 iulie. Mai sunt alte manifestări pe care le vom face în colaborare cu Casa Studenților, un festival de rock, de muzică populară, folk”, susține directorul Filarmonicii Banatul.

Totodată, Ioan Gârboni a propus să fie redactată şi o declaraţie de susţinere a Timişoarei care poate fi semnată de mari personalităţi culturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.