Chiar dacă este cel mai mare contribuabil la nivel național, după București, județul Timiş este mereu ultimul când vine vorba de alocarea fondurilor de la Guvern. Mai mult, orașul de pe Bega, nu va primi niciun leu pentru investiții în infrastructura sportivă, cel puțin până în 2017.

Acum câteva zile, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea a semnat un acord cu ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, prin care 103 milioane de euro vor fi investiți în infrastructura sportivă, până în 2017. Mare parte din bani se vor duce la Craiova, pentru construcţia unui nou stadion și în alte mici comunități, dar la Timișoara, nimic. În acest sens, rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, acuză ignoranța de care politicienii dau dovadă la adresa Timișoarei, considerând că aceasta prinde proporții de neexplicat.

Într-un context în care banii sunt risipiți exclusiv către localități consumatoare de fonduri, către sate și comune unde nu se produce nimic, nu putem vorbi de dezvoltare. Înțelegem nevoia de a susține aceste mici comunități, însă nu printr-un sistem care doar propagă sărăcia. Dezvoltarea se face prin investiții, nu prin cârpirea unor bugete de asistență socială. Acele comunități au nevoie de alt sprijin, unul gândit la nivel de regiune, pe baza strategiilor create în jurul polilor socio-economici”, spune Pirtea.

Mai mult, acesta crede că problema majoră este că acești poli nu primesc susținerea financiară necesară pentru a se putea dezvolta suficient în așa fel încât rezultatele economice să ajungă și în zone mai îndepărtate, o altă dovadă fiind transmisă și acum, când Timișoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Lugojul n-au primit niciun leu la distribuirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, distribuire realizată la nivelul Guvernului.

„Aflăm, de asemenea, că Timișoara este scoasă și din planul de realizare a 52 de obiective sportive cu o investiție totală de 103 milioane de euro. În schimb, Slatina, Alexandria, Voluntari, de exemplu, vor beneficia de investiții de zeci de milioane de euro. Timișoara a dovedit că știe să facă performanță sportivă de cel mai înalt nivel, însă aceasta nu a beneficiat niciodată de atenția cuvenită la nivel central.

Indiferent că vorbim despre cultură, sport, educație sau finanțe, Timișoara și Timișul au contribuit substanțial la nivel național. Ceea ce au primit, însă, nu ne poate mulțumi sub nicio formă. Greu de înțeles cum un județ atât de mare este mereu ignorat la împărțirea fondurilor, ceea ce ne aduce în situația firească de a ne întreba… ce fac cei 20 de parlamentari ai noștri trimiși prin vot la București să ne reprezinte?”, se întreabă rectorul UVT.

 

3 COMENTARII

  1. Nu fac nimic parlamentarii din Timis. Isi urmaresc propriile interese. Partidele se invinuiesc unele pe altele. Societatea civila ar trebui sa le lase in pace , sa nu le sustina in alegeri. Toate averile ilicite sa fie confiscate. Satul romanesc nu poate renaste cu astfel de parlamentari pusi pe capatuiala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.