A doua zi de plimbare în centru a reunit mai puțini oameni, însă acest lucru nu înseamnă că problemele dezbătute nu sunt importante pentru oraș.

Timișorenii au protestat în Piața Victoriei împotriva corupției din Parlamentul României. Astfel că, pe viitor se are în vedere crearea unei pagini pe facebook, care să fie denumită ”Vrem un Parlament curat”, stabilirea unei locații pentru aceste întâlniri și, nu în ultimul rând, crearea unei legături cu grupurile similare din Cluj și București.

Are Timișul nevoie de un partid regional?

Unul dintre subiectele care au fost discutate face referire la înființarea unui partid regional. O parte dintre cei prezenți consideră că nu este oportun pentru Timișoara un astfel de partid, afirmând ca astfel se îngrădește libertatea de exprimare la nivel local și se creează anumite bariere.

Ideea înființării unui partid regional a venit din necesitatea de a înlătura corupția din partidele naționale existente. Acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul societății civile, care  dorește să sancționeze derapajele clasei politice. Un astfel de partid regional nu s-ar mai subordona unor grupuri de interese de la nivel central și ar acționa pentru interesele județului Timiș.

În acest sens există exemplul concret al PAM – Partidul pentru Argeș și Muscel – care a reușit să detroneze PSD-ul în 2012. La acea vreme funcționând sub denumirea de Alianța pentru Argeș și Munscel.

Neimplicarea Poliției Locale și a Jandarmeriei la protestul din ultimele două zile a ridicat semne de întrebare. Este posibil ca personae afiliate partidelor politice să joace murdar, influențând societatea civilă în direcția dorită de cei aflați la putere.

Dacă în urmă cu câteva săptămâni oamenii care au protestat în campania electorală au fost atent monitorizați de polițiștii locali și jandarmerie, de această data lucrurile au stat altfel. Nicio persoană care a participat la discuțiile din centrul urbei nu a fost legitimată, cu toate că polițiștii locali se aflau la doar câțiva metrii, fapt care a atras evident atenția unor participanți.

Un alt element interesant este că discuțiile au fost purtate doar în direcția problemelor la nivel de țară, mai exact a abuzurilor săvârșite de aleșii noștrii din Guvern și Parlament.

Timișoreanul Lucian Serdean atrăgea pe bună dreptate atenția asupra faptului că, în primul rând, cetățenii ar trebui să fie preocupați de corupția de la nivel local, însă propunerea sa nu a fost încurajată de toți participanții la discuții.

Viitorea locație pentru aceste dezbateri va fi Piața Sf. Gheorghe, care a fost declarat  ”SPAȚIU LIBER DE CORUPȚIE”.

”La propunerea organizatorilor ca pe viitor să existe un spațiu de dezbatere publică s-a sugerat ocuparea Pieței Sfântul Gheorghe pe care să punem și un banner inscripționat cu mesajul-ZONA FARA CORUPTIE. Întradevăr Piața Sfântul Gheorghe a fost transformată într-un mic amfiteatru și după cum bine observa d-l Primar Nicolae Robu,chiar el însuși îsi dorea foarte mult să revitalizeze acest spațiu și să-l înscrie pe agenda evenimentelor de tot felul ce au loc în zonele centrale ale orașului. Ce-i drept fără succes până acuma.”, a scis Lucian Mugur Serdean pe grupul Robu trebuie să plece.

După ce tocmai a fost reabilitată, Nicolae Robu a subliniat de nenumărate ori că acest spațiu trebuie folosit pentru diverse acțiuni. Și iată că dorința i s-a îndeplinit.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.