protest primaria dumbravita 10

Reducerile salariale nu mai sunt o noutate pentru cei care lucrează în administrația publică, așa că ajunși într-o situație care nu mai are nicio ieșire au ales, ca ultimă variantă, să iasă în stradă. Ca urmare, Dumbrăvița, una dintre cele mai bine cotate comune din județul Timiș, a fost teatrul unui protest organizat, după orele de program,  de angajații primăriei și a avut ca obiect principal tăierea abuzivă a drepturilor salariale.

În urmă cu două săptămâni, auditorii externi ai Curții de Conturi au întocmit un proces verbal de constatare prin care a tăiat abuziv absolut toate sporurile primite în baza contractului colectiv de muncă și a acordului colectiv de muncă, susținând că toate sentințele depuse până în prezent sunt niște acte care nu pot produce nici un efect juridic.

În anul 2007 Tribunalul Timiș, Secția Comercială și de Contencios Administrativ, decide în urma cererii Sindicatului Liber al Salariaților din primăria municipiului Timișoara și din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Timișoara, calcularea și plata a drepturilor bănești reprezentând indemnizația de dispozitiv lunară în cuantum de 25% din salariul de bază retroactiv. Ulterior, la numai doi ani după această decizie a tribunalului, se revine asupra legislației și cei 25% se aplică personalului militar și civil din cadrul M.A.P.N., M.I., S.R.I., S.I.E., S.P.P., S.T.S. și Ministerului Justiției, cu specificația clară că dispozițiile legale nu sunt aplicabile funcționarilor publici și personalului contractual din administrația publică locală.

“ Sentințele degeaba le avem că nu ne mai putem folosi de ele pentru că între timp legislația s-a schimbat. Responsabilități avem, dar salarii din păcate.. nu. Astăzi este prima formă de protest, în afara programului de lucru, nu am oprit activitatea în primărie, ne-am desfășurat activitatea normal. Din câte am înțeles chiar mai sunt șase sau șapte primării, care în acest moment protestează împreună cu noi”, a declarat Diana Marichi, jurista primăriei Dumbrăvița.

Din asistenți sociali se transformă în asistați social

Mulți dintre angajați au ajuns la vârsta de pensionare,  au familii pe care trebuie să le întrețină, rate la bănci, cheltuieli de întreținere, singura problemă în ecuație sunt resursele financiare inexistente. Toți sunt oameni care lucrează la primărie de mult timp, sunt oameni care au făcut multe pentru comună prin proiectele pe care le-au implementat, sau prin cazurile sociale pe care le-au soluționat de-a lungul timpului.

GALERIE FOTO:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.