inundatii Sacalaz
inundatii Sacalaz

Ploile din ultimele ore au inundat localitățile Săcălaz și Beregsău Mare, aproximativ 500 de gospodării fiind afectate. Localnicii spun că nu au mai văzut așa ceva în ultimii 70 de ani. La unitatea militară apa depășește 1 metru.

Ploile de duminică, care au acumulat cantități de apă de 87 l/mp, împreună cu cele de ieri, au declanșat dezastrul în comuna Săcălaz. Canalele colectoare, șanțurile și podețele colmatate au contribuit la acumularea unor cantități de apă care s-au întins pe suprafețe mari.

inundatii Sacalaz

Primarul Ilie Todașcă ne-a spus că principalul canal de care răspunde ANIF, spre Sânmihaiu Român, a colectat apele de pe câmp și mai puțin din comună, fiind colmatat. Un alt canal colector care duce spre podul Modoș și de care răspunde Apele Române a fost, de asemenea, colmatat. La cele două canale colectoare Primăria Săcălaz a intervenit cu 8 utilaje pentru a le curăța.

Am intervenit cu opt buldoexcavatoare, în prezent am cam terminat ceea ce aveam de lucru, deoarece nu mai avem ce face în interiorul comunei. Lucrăm cu patru motopompe de la pompieri și cu două motopompe ale noastre” spune primarul comunei Săcălaz, Ilie Todașcă.

Ce planuri are primarul Ilie Todașcă după dezastrul care a lovit comuna Săcălaz

Edilul va schimba podețele de la case și va impune oamenilor reguli stricte pentru a menține șanțurile curate. Primarul va înființa Poliția Locală Săcălaz. Edilul speră că va obține avizul de la ANFP în maxim 1 lună, după care va angaja 9 polițiști locali.

Am comandat 3100 de tuburi pentru podețe. Acolo o să-i ajutăm noi pe oameni cu utilajele noastre. Vom contracta rapid o firmă de topometrie să facem niște ridicări topo pentru ca să pună marcaj la fiecare podeț. În felul acesta omul să știe cât trebuie să sape, fiindcă e bine dacă facem ceva să facem științific. Voi înființa Poliția Locală și o să acționăm fără milă pentru a nu mai ajunge în astfel de situații. Cred că este o lecție și pentru oameni și cred că dacă o să-i rog să sape 20 de metri în fața casei îi vor săpa” spune în încheiere Ilie Todașcă.

Consilierul local PMP Nicu Viorel consideră că 80% din vină este a primarului

Este o Hotărâre de Consiliu Local din 2012 de curățare a șanțurilor, care nu a fost pusă niciodată în aplicare de Ilie Todașcă. De fapt multe hotărâri nu au fost puse în aplicare de acest primar. Consider că vina este a lui Todașcă în proporție de 80%, restul e cum vrea Dumnezeu” spune Nicu Viorel, consilier local PMP.

Nici primarul nu a scăpat de inundații

Și la mine în curte apa a fost până la prima treaptă. Am mers cu cizme de cauciuc. Am folosit o pompă submersibilă și au scos copii apa din curte și din beci. Nu am apelat la utilajele primăriei, deoarece prioritar sunt cetățenii” a spus Ilie Todașcă.

Primarul de la Iecea Mare, Liviu Tomulea a sărit în ajutor

Colegul meu, primarul Liviu Tomulea de la Iecea ne-a ajutat cu un buldoexcavator și cu o mașină de pompieri cu pompă. Scoatem din șanț apa și o aruncăm peste linia ferată” a precizat Ilie Todașcă pentru publicația pentrutimisoara.ro.

În acest moment apa se scurge încet, departe de debitul la care au fost proiectate canalele colectoare, intervenția primăriei ajutând la decolmatarea parțială a lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.