România s-a făcut de râs prin ”lucrările științifice” scoase pe bandă rulantă în penitenciare. Ceea ce este mai grav este faptul că în toată această poveste au fost implicați și oameni care într-adevăr știu ce înseamnă o lucrare științifică. Așa că s-a pornit o ”vânătoare de vrăjitoare” cam în toatele instituțiile universitare din țară.

În consecință rectorul UVT Marilen Pirtea avertizează politicul că cel mai bine ar fi să își vadă fiecare de treaba sa:

” Vreau să subliniez faptul că politicul nu dictează mediului universitar ce să facă, cel puțin nu Universității de Vest din Timișoara. Cel mult, dacă se vrea util, politicul poate să lucreze alături de mediul academic în promovarea unor măsuri menite să genereze rezultate pozitive ”.

Conștientă de rolul său în societate și principiile care îi stau la bază, UVT a încercat să fie mereu cu un pas înainteaprovocărilor. Așa se face că instituția a fost prima din țară care a semnat un protocol de prevenție cu Direcția Generală Anticorupție și a implementat cel mai performant sistem de antiplagiat din lume. Scopul acestuia este de a depista și preveni eventuale fraude academice, dar, foarte important, și de a-i ajuta pe studenți să lucreze corect. Dovadă stă și faptul că UVT nu a avut niciun profesor titular pe lista celor care au girat lucrări științifice pentru persoane aflate în detenție, ci unul singur în regim de plata cu ora. În plus, de ani buni, toate tezele de doctorat sunt verificate cu programul de antiplagiat înaintea susținerii lor, obligativitate ce se impune din acest an universitar și la licență și master. De asemenea, UVT are în proiect ca din toamnă să introducă încă din anul I de licență o disciplină adresată tuturor studenților săi, indiferent de specializare, privind scrierea academică.

” Nu mi-am propus să fac din comunicarea prezentă o analiză în acest sens, ci vreau să susțin o schimbare care să vină din interiorul universităților, acestea să nu aștepte și să nu accepte să li se dicteze din exterior ce să facă ”, mai spune Marilen Pirtea.

În viitorul apropiat va fi înaintat Senatului Universității, forul decizional al instituției, un proiect de metodologie care să aibă ca scop înlăturarea oricărui semn de întrebare asupra tezelor de doctorat și a lucrărilor științifice, indiferent că autorii fac parte din clasa politică sau alt grup profesional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.