Milenko Milosevic cu Marian Constantin Vasile

Cea de-a patra ediție a Târgului Internațional Apicol a debutat în acest sfârșit de săptămână, la Ghiroda. Potrivit organizatorilor, prin acest eveniment se dorește  un schimb de experiență și de informații între producătorii de utilaje și apicultori.

„În acest domeniu sunt foarte multe provocări, privind popularea familiilor de albine, impozitul care se aplică apiculturii și noul program apicol 2014 – 2020, unde vorbim de o altă finanțare prin diverse surse guvernamentale sau europene, cum ar fi, de exemplu, programul gestionat de APDRP. Eu cred că este de datoria noastră, a autorităților publice locale, a asociațiilor din domeniu dar și a cetățenilor care consumă și care ar trebui să crească acest domeniu important. Există o controversă pe care nu o înțeleg personal și anume faptul că avem una dintre cele mai bune calități ale mierii și propolisului din lume, însă consumul în România este foarte mic. Suntem printre ultimele țări care consumă miere, un produs foarte benefic pentru sănătate”, spune vicepreședintele Consiliului Județean, Marian Constantin Vasile.

„Scopul acestui târg este punerea față în față a producătorilor de utilaje cu consumatorii, apicultorii, pentru ca ei să poată să se aprovizioneze la un preț decent, minim, direct de la producător. Și este și o bună ocazie de a se aproviziona pentru noul sezon apicol. Noutatea este că a trebuit să deschidem noi spații, să le oferim firmelor care au venit, pentru că atât de multe firme de producție apicolă și-au manifestat dorința de a veni la acest târg, încât nu am mai avut spații și a trebuit să deschid terenul de fotbal”, spune primarul comunei Ghiroda, Vasile Dorel Cădariu.

Peste 100 de producători apicoli, dar şi de accesorii pentru această îndeletnicire, s-au reunit la târg. Mierea autohtonă, polenul, ceara de albine, siropuri, lăptişorul de matcă  au fost printre cele mai solicitate produse. Printre noutăți s-a aflat mierea de rapiţă și uleiul de cătină.

„Lumea începe să cunoască produsele noastre. Sunt produse naturale, de la țară, munte. Avem o suprafață însemnată unde cultiv cătină și am început în urmă cu 10-15 ani  cu acest fruct de pădure. Avem merișoare, muguri de brad, siropuri, propolis. În ceea ce privește vânzările pentru prima zi, sunt încântat”, spune Petru Simule, crescător de albine din localitatea Solomon, județul Sălaj.

„Oamenii sunt mai interesați de afumători, dalți, coșnițe pentru roiuri, centrifugă cu trei-patru rame sau manuală”, spune Victor Uscatu, apicultor de albine din Blaj.

În cele două zile ale evenimentului, peste 3000 de vizitatori au trecut pragul Târgului Internațional Apicol de la Ghiroda. Mulţi dintre ei care au cumpărat diverse produse, sunt tot apicultori.

„Sunt apicultor. Acum am cumpărat niște numere pentru numerotarea stupilor. Am șaizeci de familii de albine. Nu e greu, depinde, dacă iți place meseria pe care o faci, e ușoara, e un lucru foarte frumos”, spune Viorel Grijuc.

„Deocamdată mă uit la stupi, mă interesează să cumpăr. Am venit mai mult de curiozitate, dar și să achiziționez unele produse și utilaje apicole”, spune unul dintre vizitatorii târgului.

Târgul apicol a reunit reprezentanți ai domeniului din mai multe țări europene. Invitat special a fost Milenko Milosevic, președintele apicultorilor din Zdrenjanin, Serbia.

„Am venit pentru a treia oară la acest târg. Cât despre relațiile dintre apicultura  din Serbia și România nu sunt mari diferențe, cam toți avem aceeași problemă și lucrăm cu același tip de albină. (…) Toată mierea este bună și evident care iți place”, susține Milenko Milosevic, președintele apicultorilor din Zdrenjanin, Serbia.

Asociația Crescătorilor de Albine, filiala Timiş are în prezent 900 de membri, cu un total de 400.000 de familii apicole.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.