PNL banner Piata Badea Cartan

Panourile pentru Campania Electorală a Partidului Național Liberal, pe care le putem observa în mai multe intersecții, scuaruri sau sensuri giratorii au fost puse fără a respecta legea.

Părtașă la această situație este Primăria Timișoara.

Legea privind amplasarea mijloacelor de publicitate adoptată și publicată în Monitorul Oficial în 5 iulie 2013, impunea administrațiilor locale noi reguli în privința publicității stradale, care interzic complet amplasarea panourilor în intersecții, sensuri giratorii sau scuaruri.

Amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisa în următoarele situații: 
j
) in incinta și pe elementele de împrejmuire a cimitirelor, lăcașurilor de cult, a scuarurilor, parcurilor si grădinilor publice;
l)
in interiorul intersecțiilor si al sensurilor giratorii” scrie în art.15 din legea 185/2013.

Pentru Primăria Timișoara, deocamdată nu există această lege chiar dacă a trecut aproape un an de la apariția ei. În lege mai apare obligativitatea actualizării regulamentelor locale de publicitate și aprobarea lor în Consiliul Local, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat la Timișoara.

Legea spune că primarul Nicolae Robu ar trebui să dispună sancționarea contravenientului sau după caz Poliția Locală, instituție aflată în subordinea primarului. Tot în lege este specificat faptul că primăriile care nu au actualizat regulamentul vor ține cont de această lege, nicidecum de regulamentul vechi.

Viceprimarul Dan Diaconu susține că nici alte primării nu au un regulament de publicitate conform legii, iar 95% dintre primăriile din țară nu respectă legea.

“95% dintre primările din România nu au făcut acest regulament. Vă spun, fiindcă am încercat să obținem modele de regulament pe care le-au făcut alte primării. Nu se aplică, din punctul meu de vedere, pentru afișajul electoral” a precizat Dan Diaconu pentru Televiziunea Cetățeanului.

În dorința de a fi de ajutor viceprimarului, am identificat astăzi o administrație locală care ar putea să ajute Primăria Timișoara cu un model de regulament. Primăria Buftea, din județul Ilfov, care are primar liberal, l-ar putea ajuta pe Nicolae Robu cu un model de regulament, după noua lege. Referitor la faptul că viceprimarul nu consideră că afișajul electoral intră sub incidența acestei legi, putem preciza că în lege apare termenul de afiș politic, iar publicitatea electorală este tot un mijloc de publicitate.

Timișorenii care sunt nemulțumiți de această situație pot să o treacă cu vederea sau se pot muta în orașul Buftea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.