Reprezentanții Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților au fost prezenți vineri, la Timișoara, unde au avut o întâlnire cu beneficiarii legii despăgubirilor. Persoane care și-au manifestat nemulțumirea justificată de cei 10-15 ani de așteptare și promisiuni din partea autorităților.

„Avem o soluție privind plata despăgubirilor pentru persoanele care au abandonat fără voia dumnealor bunuri în Cadrilater, Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Basarabia. Aceste două tipuri de despăgubiri corespund legii 9/1998 și 290/2003, iar modificările pe care le aducem sunt fundamentate foarte temeinic din punct de vedere financiar. Astfel legea pe care sperăm să o avem în vigoare în prima parte a lunii decembrie să facă posibilă plata încă din luna ianuarie, pentru unii dintre beneficiari”, a explicat George Băeșu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Prevederile legale

Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940

Banii se vor plăti în tranșe, începând din anul 2015. Pentru că plata dintr-o dată ar presupune un efort de 500 milioane de euro. În atâția ani în care s-a plătit foarte puțin și haotic, România a ajuns la o datorie de 2 miliarde de lei. Sumă care ar trebui actualizată în medie cu încă 20%.

Guvernul este ferm hotărât să rezolve această problemă în 3 ani. Astfel se vor emite titluri de plată care vor fi achitate de către Ministerul Finanțelor în maxim 6 luni de la emitere.

În anumite zone vor fi retrocedate terenuri, în acest fel, despăgubirile pe care statul le are de achitat vor fi mai mici.

„În ceea ce privește județul Timiș, din 99 de comune, 64 au terminat de analizat problemele funciare și se pot emite titluri de proprietate. În ceea ce privește terenurile identificate, la o simplă analiză făcută în județul Timiș, putem spune că Buziaș are un necesar de de 777 de hectare, dar s-a constatat că există posibilitatea să se pună la dispoziția comisiei locale 956 ha, deci există teren. Coșteiul are și el un necesar de 2400 ha, dar există pe raza comunei 2800 ha”, a precizat Arthur Ursu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Există și cazuri inverse, situații în care necesarul este mai mare decât suprafața de teren de pe raza unui oraș.  De exemplu, Timișoara are un necesar 2150 de ha și există posibilitatea de a se pune la dispoziție doar 1856 ha.

Atunci când va fi finalizată inventarierea în Timiș, se vor porni motoarele retrocedării, iar comisia locală va fi liberă să înceapă emiterea de titluri de proprietate.

De la 1 ianuarie 2016 comisiile locale de fond funciar vor trebui să-și înceteze activitatea, „pentru că nu putem rămâne de-a pururi blocați în activitatea de retrocedare și de restituire a unor terenuri”, a mai declarat George Băeșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.