semnare acord universitati

Pact semnat între șase universități din Timișoara.  Rectorii universităților de stat alături de doi rectori ai unor universități private au semnat un parteneriat prin care instituțiile își iau angajamentul de susținere a Timișoarei în cursa pentru obținerea titlului de capitală Culturală Europeană.

„Toți conducătorii universităților timișorene au totală deschidere înspre a susține această candidatură și inclusiv pentru implicarea universităților în acest proiect extrem de important pentru orașul nostru. Am convenit să semnăm o declarație prin care să asumăm rolul de pol universitar de excelență regional, local, național și euroregional al Timișoarei. Am discutat despre modul în care putem capacita specialiști din universități în problematica municipiului nostru”, spune Nicolae Robu.

Semnatarii parteneriatului și-au arătat susținerea față de proiectul prin care capitala Banatului țintește spre titlul de capitală europeană a culturii.

„Deocamdată este doar un acord. Dar eu sunt convins că prin acțiunile  universităților și coordonat de Primărie își va arăta roadele cât de curând, nu numai în domeniul educației, ci și în domeniul cercetării. Societatea are alte nevoi decât am fost noi obisnuiți până anul trecut. Populația Timișoarei trebuie să dorească ca orașul să devină capitală culturală europeană și să se implice în totalitate în aceste acțiuni, pentru că fiecare are ceva de oferit. Universitatea de Medicină, la fel ca toate celelalte, are numeroase acțiuni culturale, care nu sunt suficient popularizate, de aceea am și avut câteva propuneri directe către Primărie și către asociația care se ocupă de această problemă, inclusiv cu concerte, expoziții de pictură, proiecții de filme. Multe alte lucruri care pot fi de interes în acest domeniu”,  spune Marius Raica, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.

La rândul său, rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea a declarat că:

„Semnarea acestui acord înseamnă un prim pas pentru o colaborare a mediului universitar în domeniul cercetării. Daca vom implementa ceea ce s-a semnat astăzi cred că vom vedea toți rezultatele, pentru că mediul universitar este un mediu puternic, a cărui menire nu este doar de a crea forță de muncă, studenți, educație, ci și acela de a se implica direct prin toate competențele pe care le are –  cadre didactice, studenți – în bunul mers al orașului Timișoara. Și de la ceea ce înseamnă cultură până la ceea ce înseamnă educație, domeniul economic sanitar, cercetare. Toate acestea sunt de fapt parți integrate a unei strategii de dezvoltare sustenabilă a Timișoarei”, spune Marilen Pirtea.

Potrivit reprezentanților USAMVB acesta este un prim pas în consolidarea învățământului universitar timișorean și al cercetării.

„A fost o perioadă de acumulări materiale în sensul că s-au făcut investiții importante în institute de cercetări și acestea s-au finalizat în ultima perioadă, chiar acum câteva luni, două dintre ele foarte importante. Urmează o perioadă în care acestea trebuie să producă pentru societate tehnologii inovative, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Timișoara. În final, toate acestea se vor reflecta în nivelul de cultură, de civilizație al societății timișorene. Universitatea noastră nu își desfășoară activitatea de cercetare doar în domeniul agriculturii aplicate, ci avem practic două institute de cercetări care au ca domeniu principal biologia. La noi în universitate se pot efectua clonări, chestiuni din acestea de biologie foarte fină. (…) Interesul general și obligația pe care ne-o asumăm ca universități publice este aceea de a contribui la îmbunătățirea vieții tuturor pe cei care îi servim, până la urmă, societatea timișoreană,națională,  euroregională”, susține Paul Pârșan, rectorul USAMVB.

În plus, rectorii universităților din oraș împreună cu edilul-șef au semnat un acord consilidare a Timișoarei ca pol universitar de interes local, național și euroregional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.