(GALERIE FOTO)
SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM!
Alimentația corectă ar trebui să fie un subiect important pentru noi toți, însă din păcate doar un mic procent din populație dă importanță alimentației. Sedentarismul, lipsa orelor fixe de masă, alimente alese necorespunzător, pline de E-uri, pui crescuți artificial, carne măcinată rezultată din amestecuri dubioase, mezeluri cu arome îmbietoare, care nu conțin ceea ce ar trebui acestea sunt alimentele pe care le consumăm zilnic, haotic.
De multe ori dacă mergem într-un restaurant și auzim pe cineva comandând sau întrebând de meniu vegetarian, ne uităm ciudat și ne gândim că ceva nu e în regulă cu persoana respectivă. Total greșit! Putem mânca sănătos și fără să consumăm carne. Aici intervin cei care sunt preocupați de proteine și întreabă: Păi dacă nu mănânci carne de unde îți iei proteinele, pentru că proteina animală este cea mai bună? Lucrurile nu stau chiar așa. Legumele ne dau absolut tot ce avem nevoie. În mod normal cei care consumă carne ar trebui să mănânce aproximativ 30g– 40g, însă realitatea este cu totul diferită. Obișnuim să consumă zilnic 200g de carne și chiar mai mult. Pentru ca această cantitate să fie digerată organismul nostru are nevoie de 8 ore, în schimb hrana vegetală este digerată mult mai repede.
Pentru ca să înțelegem cât mai bine mecanismul alimentației sănătoase prof. Lidia Boje, specialistă în terapii naturale și nutriție a susținut un seminar pe această temă – Seminar de nutriție și bucătărie vegetariană – în care se regăsesc și aspecte teoretice, dar și cele practice în care se gătește vegetarian.
Seminarul va continua și în această săptămână, timișorenii sunt așteptați la Casa Tineretului, marți 8 martie, de la ora 17.
În continuare iată câteva dintre temele abordate în cadrul seminarului:
Secretul sănătății:
- Mănâncă cum trebuie
- Dormi cum trebuie
- Fă mișcare cum trebuie
- Să îi tratezi pe alții cum trebuie
Un stil de viață mai bun
La iniţiativa O.M.S. în special după Conferinţa de la Alma Ata, educaţia pentru sănătate a devenit o prezenţă obligatorie şi necesară.
Nutriția factor major în sănătatea umană
„Schimbarea dietei, nu a medicamentelor, ar trebui sa fie primul tratament, pentru cei care au colesterolul mărit.” Dr. Dean Ornish, Universitatea California, San Francisco.
Nutriția include toate procesele și transformările pe care alimentele le suferă în organism până la completa lor asimilare. În condiții normale, dacă nu există nici un proces patologic, o alimentație bună trebuie să aibă ca urmare o nutriție bună.
Alimentația este un proces voluntar și conștient și de aceea, educabil. Aceasta depinde de o decizie liberă a individului. De aceea, aderarea la obiceiuri alimentare mai sănătoase, necesită o convingere profundă.
Alimentația este fără îndoială, obiceiul care influențează cel mai mult sănătatea oamenilor.
Doctorul Osler, renumitul medic canadian, spunea că: 90 % din toate afecțiunile cu excepția infecțiilor și a accidentelor, sunt strâns legate de alimentație.
Nu vă lăsați amăgiți! Mâncarea sau hrănește, purifică și reconstruiește organismul, sau distruge. Faceți în așa fel ca hrana să vă aducă sănătate nu să fie cauză de îmbolnăvire!