Timișoara se poate mândri cu o nouă realizare a medicilor de excepție care au realizat în cursul lunii iulie o intervenție  pentru închiderea percutantă a defectului septal atrial (DSA).

Este vorba despre Clinica Cardiotim – Centru Privat de Cardiologie Intervențională și Cateterism Cardiatic- care prin Dr. Milovan Sloveschi, alături de Dr. Dan Gavrilescu și Dr. Igor Nedelciuc au reușit această intervenție pe un pacient tânăr, care ulterior a putut să își reia în mod normal ritmul de viață, nefiind necesare zile de spitalizare și îngrijiri suplimentare, speciale.

Ce este defectul septal atrial?

Este vorba despre o malformație cardiacă congenitală unde se poate găsi o comunicare anormală între atriul drept și atriul stâng, există 3 tipuri de malformații, dintre care doar unul se pretează la o astfel de intervenție, celelalte două rezolvându-se chirurgical.

” Noi nu vrem să ne substituim chirurgiei, această procedură se adresează pacienților cu defect septal artrial secund. Acesta apare dacă mama a contactat o infecție, cea mai des întâlnită fiind infecția cu virusul rubeolic, dar nu numai, în primul trimestru de sarcină”, explică Dr. Milovan Slovenski.

Cum se manifestă?

La copii se manifestă prin tendința de subdezvoltare fizică, fatigabilitate, dispnee de efort și predispoziție la infecțiile pulmonare, iar adulții pot prezenta pe lângă toate aceste simptome și aritmii.

Cum se diagnostichează?

Diagnosticul se pune clinic, acesta este  confirmat  de electrocardiogramă, iar diagnostricul de certitudine se pune prin ecografia transtoracică, ecografia transesofagiană și rezonața magnetică nucleară. Ecografia transtoracică a fost facută de echipa de la clinica Cardiotim, cea transesofagiană a fost realizată de Institutul de Boli Cardiovasculare.

Pacienta care a beneficiat de această intervenție a acuzat dispnee, oboseală crescută și tahicardie, în urma ecocardiografiei transtoracice s-a confirmat defectul septal interatrial, confirmat ulterior și de ecocardiografia transesofagiană efectuată de Prof.Dr. Adina Ionac, de la IBCV Timișoara.

cardio

Procedeul este unul relativ simplu care presupune injectarea unei sunstanțe de contrast în atriul stâng după traversarea defectului cu un cateter – MPA 1 – ulterior se introduce balonul de dimensionare – Sizing Balloon – pentru verificarea dimensiunii defectului septal.  Pasul următor este alegerea dimensiunii dispozitivului de închidere, care va fi poziționat atât la nivelul atriului drept, cât și la nivelul atriului stâng.

 

 

Scurt Istoric:

1974 – prima închidere percutantă a defectului septal atrial în lume,

1980 – prima închidere cu dispozitiv Rashkind,

1990 – prima închidere cu dispozitiv Amplatzer,

2007 – închiderea DSA în România la Institutul ”C.C. Iliescu” din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.