Petru Stefan - consilier CARP

Numărul pensionarilor care se împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc Timişoara este în scădere. Consilierul în cadrul CARP Timişoara, Petru Ştefan spune că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul solicitărilor s-a redus cu aproape două sute. Anul trecut, în jur de 4.000 de membri CARP Timişoara au solicitat împrumuturi.

Totodată, aproape jumătate din împrumuturi sunt sume de până la 2.000 de lei, oamenii apelând mai mult pentru nevoile urgente.

„În cursul anului acesta am acordat împrumuturi în suma de aproape 9 milioane de lei. Beneficiarii acestor împrumuturi sunt în jurul cifrei de 4.000 până la data actuală. Aproape o doime din aceste împrumuturi sunt în sume de până la 2.000 de lei, adică oamenii împrumută mai mult pentru nevoile urgente, de moment și bineînteles rata de împrumut este mai mică și pot achita în rate lunare de până la șase sau douăsprezece luni”, spune Petru Ştefan, consilier în cadrul CARP Timişoara.

Dobânda anuală de până la 7.000 lei este de 7%, iar cea până la 2.000 lei este de 10%. Pentru sumele cuprinse între 2.001- 4.000 lei, dobânda anuală este de 11%, pentru 4.000-7.000 este 12%, iar de la 7.001- 10.000 lei dobânda anuală este 13%.  Potrivit lui Petru Ştefan, dobânzile anuale s-au micșorat față de 2007, atunci când pentru cea mai mică suma împrumutată era 16%, iar pentru sume mai mari dobânda anuală era de 21%.

Fondul de cotizații a membrilor însumează 12 milioane lei. La CARP, oamenii pe lângă faptul că beneficiază de împrumuturile care se fac, au și alte facilități: acordarea ajutorului de deces pentru care ei contribuie lunar, se acordă ajutoare nerambursabile, înlesniri la cabinetele medicale (kineto-terapie, cardiologie, gastro-enteorologie, audiometrie, stomatologie, etc). La aceste cabinete, oamenii pot veni doar cu carnetul de membru pentru a putea beneficia de aceste facilități.

„De exemplu, la cabinetul de kineto-terapie pot beneficia de zece ședințe gratuite. Restul ce se mai prescrie de către medicul respeciv, se plătește. La ajutoarele nerambursabile, omul dacă are o vechime la noi ca membru poate beneficia în fiecare an de ajutor nerambursabil în suma de 60 de lei dacă a fost la un tratament, într-o stațiune. Vine cu o adeverință de acolo și i se decontează acei 60 de lei”, spune Petru Ştefan, consilier în cadrul CARP Timişoara.

CARP are în prezent aproximativ 17.500 de membri, dintre care 1.000 sunt cei care s-au înscris în ultimul an. Toți membri  au obligația să plătească o cotizaţie lunară între 0,5%-1% din venit și o contribuţie lunară de 5 lei(opţional 8 lei sau 12 lei cu dublarea sau triplarea ajutorului de deces).

Totodată, cei înscriși la CARP beneficiază de excursii cu tarif subvenţionat,cazare gratuită timp de 6 zile în Vila din Buziaş, iar pentru perioade mai lungi se percep tarife reduse.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Timișoara a fost înființată în 1952 și are ca scop sprijinirea membrilor prin asigurarea de servicii materiale și organizarea de acțiuni pentru petrecerea timpului liber. Instituția are în total 11 sedii: în Timișoara, Șag, Jimbolia, Recaș, Deta, Sânnicolau Mare, Gătaia, Ciacova, Dudeștii Vechi, Săcălaz, Buziaș.

CARP sala_conf1_mare OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.