Maternitate bebelus

Numărul copiilor internați în București la Spitalul „Marie Curie” crește alarmant de la o zi la alta. În urmă cu doar două ore au fost înregistrați alți 14 copii, dintre care 7 au fost trecuți urgent la dializă datorită insuficienței renale.

Mai mulți copii cu vârste de până la doi ani, sunt internaţi în stare gravă la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, în vreme ce o fetiţă de un an a murit. Toţi au fost diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic, provocat de o bacterie extrem de agresivă care produce o toxina, care atacă în final rinichii. În momentul de față autoritățile competente nu reușesc să facă față situației de urgență găsind cât mai repede cauza infecției.

Astăzi o echipă de medici epidemiologi,  speciliști infecțioși și de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și a Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” au reușit să ajungă la Pitești pentru a superviza ancheta care se desfășoară cu privire la condițiile de spitalizare și modalitatea acordării asistenței medicale.

Un aspect important este faptul că la cele 27 de cazuri cumulate până în prezent diagnosticul nu este același, unii dintre copii au rotavirus, care se ia pe calea aerului, pe când bacteria care declanșează sindromul hemolitic uremic este de natură contagioasă, atacând intestinul subțire, rinichii nu sunt afectați, iar diareea are un aspect apos fără sânge.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București, Craiova, Pitești, Topoloveni, Câmpulung Muscel, Ștefănești, comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului, după cum informează autoritățile. Cu toate acestea oficialii de la Ministerul Sănătății nu consideră că poate fi cazul unei epidemii.

Specialiștii ne informează că bacteria se găseşte în apă, sau în alimentele care nu sunt extrem de bine preparate, cum ar fi lapte, carne sau ouă. 

Sindromul hemolitic cu diaree prezinta ca tablou clinic diaree pe durata a citeva zile, cu varsaturi, urmata de debut brusc a simptomelor de iritabilitate si paloare. La peste 80% dintre pacienti diareea prezinta singe. Alte simptome includ neliniste, oligurie, edem, hematurie macroscopica.

Sindromul hemolitic uremic fara diaree se poate declanșa în urma unei infectii respiratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.