Declanşarea unui cutremur surprinde întotdeauna. De aceea, mişcările seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor. În acele momente, când totul în jur se zguduie violent, cad obiecte, trosnesc pereţi şi se prăbuşesc clădiri, oamenii sunt cuprinşi de o spaimă cumplită, după care îşi revin cu greu.

În ultima perioadă, pe teritoriul României, s-au înregistrat mai multe cutremure  de magnitudine redusă sau moderată, iar 80% dintre adulţi nu ştiu cum să reacţioneze în acest caz, astfel încât aceștia ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar încetini intervenţia salvatorilor, relevă un studiu, realizat de IGSU și prezentat luni, 26 ianuarie, atunci când a avut loc și lansarea oficială a Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei pentru „Nu tremur la cutremur”,  al cărui obiectiv principal este conștientizarea, informarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur. În acest sens, a fost realizat şi site-ul www.nutremurlacutremur.ro.

Mai mult, specialiştii au ajuns la concluzia că, în cazul unui cutremur puternic, tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani nu ar ști ce să facă. Spre exemplu, cei mai mulţi nu şi-au pus niciodată problema să stabilească cu membrii familiei un loc de întâlnire, în condiţiile în care telefonia mobilă nu ar funcţiona o perioadă.

Campania „Nu tremur la cutremur” se va desfăşura la nivel naţional, iar prin intermediul televiziunilor şi în mediul online vor fi difuzate şapte spoturi, ce reprezintă filme de animație, care ilustrează situații diferite, din care românii, de la mic la mare, pot afla ce trebuie să facă în cazul în care cutremurul îi surpride într-o clădire sau pe stradă, cum trebuie tratate persoanele rănite, când trebuie utilizat telefonul mobil, sau în ce condiții vor fi verificate instalațiile, etc.

Sursa foto: nutremurlacutremur.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.