Analfabetismul funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.

Până să apară din neant Viorica Dăncilă, premierul României, paginile publicațiilor din țară și în special cele din Timișoara erau pline de ”crimele”  europarlamentarului Mariei Grapini la adresa limbii române.

Maria Grapini a scris până în prezent patru cărți, printre care și un roman de dragoste, ultima dintre capodoperele sale având aproximativ 700 de pagini. Însă, când vine vorba despre scrisul pe propria pagină de facebook distinsa doamnă nu reușește să facă vreo postare fără să greșească.

Manipulare grosolană sau …

Un fapt interesant este acela că unii dintre semenii noștrii nu par foarte afectați de gafele colosale de exprimare pe care le fac politicienii. Astfel că, ieri la emisiunea Realitatea românească, coordonată de Ocatvian Hoandră, unul dintre invitații săi, jurnalistul de investigații Laurențiu Ciocăzanu susține că nu vede o problemă în faptul că doamna Dăncilă nu vorbește corect românește pentru că, chiar și așa, se poate face management politic de performanță!

Sunt oameni care nu știu limba română dar, au făcut performanță în multe domenii. Nu trebuie neapărat să știi limba română. Putem să îi dăm un test la limba română doamnei Dăncilă, nu de asta o angajăm politician să știe limba română și nu cred că contează atât de mult. Să dăm la o parte asta cu limba română pentru că nu mi se pare esența politicianului de la care noi contribuabilii avem pretenții” – Laurențiu Ciocăzanu.

Vezi video aici – minutul 10.13.

Este pur și simplu inadmisibil ca un jurnalist să facă o astfel de afirmație. Analfabetismul funcțional și performanța în orice domeniu sunt două elemente care se exclud recicproc.

Afirmațiile lui Ciocăzanu seamănă foarte mult cu Teoria Ferestrei Overton, considerată prototipul tehnologiei manipulării opiniei publice, care este folosiă pentru  a face lumea să se obișnuiască cu ceea ce, în mod normal, este imposibil să poată accepta.

Teoria Ferestrei Overton.

Materialul video este preluat de la Realitatea Media.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.