Multe dintre bolile cu care se confruntă societatea actuală sunt psihosomatice, adică sunt induse de stările noastre psihice precare, iar vindecarea lor se poate produce doar prin abordare integrativă, consideră psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.

Mai mult decât atât, specialistul spune că starea naturală, de normalitate, a ființei noastre este fericirea, adică împlinirea tuturor nevoilor fundamentale, conform piramidei lui Maslow (nevoile fiziologice, nevoia de securitate, nevoile sociale, nevoile individuale, autorealizarea și nevoile spirituale), iar în momentul în care una dintre aceste nevoi nu este

Cum se manifestă bolile psihosomatice?

 La ora actuală, medicina se îndreaptă spre orientarea psihologică atât în privința factorului de risc sau declanșant, cât și în cea a considerării lui ca agent furnizor de sănătate. Știința a demonstrat deja că suferințele în plan psihologic generează nu doar boli psihice, ci și boli somatice, denumite psihosomatice.

maria verdi

“Bolile psihosomatice apar, de regulă, atunci când există discordanță între Conștient și Inconștient, iar atunci corpul transmite semnale de alarmă. Aceste semnale sunt tensiunile fizice și nervoase, traumatismele fizice sau psihologice și bolile organice sau  psihologice. Primul mod de exprimare este acela de a resimți o tensiune, un discomfort (exemplu: oboseală, tensiuni dorsale, dificultăți digestive, coșmaruri, tulburări psihologice). Este stadiul normal de manifestare a tensiunii interioare. Inconștientul exprimă ce se petrece. Dacă persoana este deschisă și acceptă  mesajul, la nivel conștient va face schimbări comportamentale și tensiunile dispar. Din păcate, la acest nivel, omul este puțin receptiv. Și pentru că nu este auzit, inconștientul trebuie să recurgă la alte mesaje de tipul traumatismelor și bolilor pentru a se face auzit”, declară Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Traumatismele, explică psihologul, apar, de obicei, la nivelul părților expuse exteriorului pentru a produce deblocarea, eliberarea tensiunilor (membre, bust, cap) și pot fi de intensitate minoră sau majoră, cu durată scurtă sau mai lungă de timp. Când nici la acest nivel nu este  înțeles mesajul, apar bolile organice, psihologice sau ambele.

Au optimiștii o imunitate mai bună și pesimiștii o imunitate mai slabă?

Din punct de vedere al atitudinii față de lumea înconjurătoare, psihologul Verdi este de părere că persoanele pesimiste sunt mult mai predispuse la boli psihosomatice decât cei optimiști.

“Omul optimist este o persoană activă, nu un visător pasiv, așa cum fals se induce această opinie. Este angrenat atât pentru starea lui de bine, cât și a celorlalți. Optimiștii au încredere în ei, atrag simpatii și suportul necondiționat al celor din jur. Ei sunt magneți pentru lucrurile bune care se produc și devin modele de urmat. În situația pesimistului, acesta este o ființă închisă afectiv, vede jumătatea goală a paharului, în orice conjunctură vede doar probleme. Este predispus către anxietăți, către depresie. Prin starea dominant pesimistă, atrage stări rele, boli”, declară psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.

 

Cum tratăm bolile psihosomatice?

Specialista este de părere că boala este semnalul de alarmă, care ne vorbește despre ce se petrece în interiorul nostru. Aceasta ne permite să ne eliberăm tensiunile acumulate și, în acest sens, rolul important îl are supapa prin care vindecăm.

„Putem recurge la metoda alopată (medicamente chimice), reducându-le la tăcere sau distrugându-le din fașă, nelăsându-le să se exprime. Dacă se apelează doar la varianta alopată, și nu este  vindecată  cauza bolii, apariția peste ani a unei boli incurabile nu ar trebui să mire pe nimeni. Boala reprezintă inconștient sau nu, o permanență a eșecului sau incapacității de a înțelege,  de a accepta sau a resimți tensiunile interioare. Dacă ne învățăm lecția, vom deveni imuni și sănătoși. Cea mai eficientă metodă de tratare a bolilor psihosomatice, și singura de altfel, este prin abordare integrativă, efectuată cu succes de către echipa de specialiști, formată din medici cu o solidă pregătire psihologică, medicină de familiei sau specialitățile medicale și chirurgicale, psihologi psihoterapeuți și psihiatri de legătură”, conchide Maria Verdi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.