Născut în anul 1923 la 21 noiembrie, ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ar fi împlinit luna viitoare venerabila vârstă de 91 de ani. În ultima perioadă, sănătatea Preasfinţiei Sale a fost din ce în ce mai șubredă, săptămânile trecute fiind internat de urgență la Spitalul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. Duminică seara, 28 septembrie, la ora 23 a plecat dintre noi, anunță Ziua de Vest.

Începând cu anul 1949 îşi începe activitatea în cadrul Mitropoliei Banatului, la serviciul administrativ, ca secretar şi consilier.Câţiva ani mai tâziu devine Mitropolit al Aradului, ascensiunea sa fiind de-a dreptul fulminantă într-o epocă în care credinţa în Dumnezeu nu era văzută cu ochi prea buni. În 4  martie 1962 a avut loc înscăunarea sa ca Mitropolit al Banatului. El fiind printre primii ierarhi ortodocşi din ţara noastră care şi-a recunoscut colaborarea cu securitatea regimului comunist.

Revenind în zilele noastre, mai exact în 20 mai 2011 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ia decizia de retragere a dreptului de semnătură a mitropolitului, iar atribuţiile sale administrative să fie preluate de nimeni altul decât Episcopul Vicar Paisie Lugojanul, foarte important fiind aspectul că această decizie nu a fost discutată de comisia juridică a Sinodului aşa cum ar fi fost normal. O lună mai târziu sute de timişoreni au protestat pentru retragerea acestei decizii abuzive, s-au organizat mitinguri şi au fost timise o mulţime de scrisori Patriarhului Daniel. Pentru scurt timp lucrurile s-au schimbat şi ÎPS Nicolae Corneanu a fost repus în drepturi de Sfântul Sinod al BOR, cu condiţia ca actele să fie contrasemnate de Paisie Lugojanul. Un an mai târziu mitropolitul anunţă Patriarhia că doreşte să se retragă din motive de sănătate…

De-a lungul vieţii a publicat numeroase lucrări, considerate a fi de referinţă în rândul lucrărilor telogice, primeşte mai multe ordine şi distincţii, ultimul ordin fiind Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, conferit de preşedintele României, Emil Constantinescu.

 

DUMNEZEU SĂ ÎL ODIHNEASCĂ!

Sursa foto: www.mitropolia-banatului.ro

27 COMENTARII

  1. da,Preasfintit care l-a Revolutie a inchis usa catedralei si care detine jumatate de bulevard in centrul timisoarei cu locuri de parcare rezervate..lasati-ma cu atata crestinism !Parca vad ca inchid iar circulatia pe la Catedrala

  2. Ce de creștini !!!!???? De fațadă ))) , abia așteptați să mergeți la pomană , cred că în religia creștin ortodoxă este normal să se spună Dumnezeu să-l ierte ! Cu ” odihnească ” ? mai studiați , se prea poate că se spune numai la pruncii ce încă nu au ajuns la păcat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.