Legea “Big Brother” şi cea privind cartelele preplătite vor fi repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile. Directorul SRI susţine că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.

Demersului i se alătură și europarlamentarul de Timiș, liberalul Cristian Bușoi, care promite că se va implica activ pentru ca securitatea comunicațiilor din România să crească. Totodată, acesta a mai afirmat că o lege bine pusă la punct pe domeniul informatic ar fi binevenită în țara noastră.

„Ca și europarlamentar, participant activ la dezbateri ale directivelor ce țin de zona IT și vreau să spun foarte clar că România are nevoie de o lege în ceea ce privește securitatea comunicațiilor și informatică”, a explicat Bușoi.

Mai mult, liberalul spune că posibilitatea identificării unui cumpărător de cartele preplătite nu atentează la libertatea cetățeanului, atâta timp cât acesta nu are nimic de ascuns. România trebuie să ajungă măcar la nivelul țărilor europene de renume precum Belgia sau Franța, acolo unde dacă îți cumperi o cartelă pentru telefon, trebuie să îți lași nepărat și datele personale. Totodată, europarlamentarul promite că va aduce acest subiect în discuție și la Bruxelles, în Parlamentul European.

„Vreau o dezbatere la Bruxelles pe această temă pentru a vedea cum se poate ajunge la o soluție astfel încât și România să fie protejată fie de terorismul clasic, fie de cel cibernetic”, a explicat Cristian Bușoi.

Legea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă și mobilă, și de internet să rețină, timp de șase luni, anumite date ale abonaților, care să fie trimise, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale pentru acțiunile de prevenire, cercetare, descoperire și urmărire a infracțiunilor grave. Curtea Constituțională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea „Big Brother” este neconstituțională.

 

1 COMENTARIU

  1. Motive de a mai controla ceva! O cartela poate fi cumpărată de un om al strazii platit de cel care are nevoie de ea! Mai bine trimiteți oamenii din serviciile secrete pe teren, ca fac burtă în birouri interceptând convorbiri si e-mail fara relevanță. Actiunea si pregatirea ei se face pe teren nu pe mail.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.