Guvernul Ponta pune la colț Timișoara și județul Timiș. După ce s-a schimbat procedura de alocare a fondurilor, iar sumele de bani nu mai sunt virate de Consiliul Județean, ci direct de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, 37 de orașe și comune din partea de Vest a țării nu au primit niciun leu de la bugetul de stat. Timișul fiind tăiat și de pe lista care privește alocarea de fonduri din sume colectate din TVA, chiar dacă este cel mai mare contribuabil la nivel național, după București.

Mai mult, decizia semnată de Liviu Dragnea, Ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice  i-a revoltat pe primarii județului. Aceștia consideră că instituțiile pe care le conduc ar putea intra în blocaj, iar banii nu au fost împărțiți după criterii obiective.

 „Lenauheim este una dintre cele mai mari comune din județul Timiș, iar în urma bugetelor din anii trecuți, alocările de fonduri erau aproximativ 400.000-500.000 de lei, iar acum m-am trezit fără niciun leu, ceea ce nu mi se pare normal. Informația am primit-o de la Finanțele Publice, iar apoi de la Asociația Comunelor. Am primit un draft al hotărârii de Guvern care n-a fost discutată pe niciun canal, a venit direct, iar în data de 16 ne-am trezit și cu hotărârea de Guvern dată și publicată în Monitorul Oficial. Riscăm să intrăm într-un blocaj la nivelul primăriei. Față de anul trecut, sumele vor fi diminuate cu cel puțin 40%. Anul trecut, am primit 420.000 de lei, iar acum nimic”, a explicat Ilie Suciu, primarul comunei Lenauheim.

Fiind o hotărâre de Guvern, nici Consiliul Județean nu poate face nimic până ce decizia nu va fi atacată în instanță. Consilierul județean Marius Martinescu atrage atenția că în fața acestei situații, el împreună cu colegii, nu vor putea fi decât simpli votanți, dar președintele CJT, Titu Bojin, este cel responsabil să ceară socoteală Guvernului, mai ales că anul acesta instituția a primit doar 2,5 milioane de lei față de 21,5 cât a primit anul trecut.

“Vom fi simpli votanţi pentru că legea nu ne permite să intervenim asupra repartiţiei sumelor. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Direcţia Finanţelor Publice conduc repartizarea sumelor, ambele instituţii sunt puternic depolitizate în acest moment, după cum ştim…Consiliul Județean a primit anul acesta 2,5 milioane de lei ca sume de utilizat față de 21,5 milioane de lei cât a primit în anul 2014. Este extrem de puțin, iar acest lucru ar trebui să-l determine pe președintele CJT să aibă o atitudine extrem de fermă față de Guvern și față de Ministerul Dezvoltării, fiindcă el este ordonatorul de credite, iar noi o să-i solicitam să facă acest lucru”, a spus Martinescu.

Iată comunele care au primit bani din cota de 18,5% din impozitul pe venit: 

Balinţ
Banloc
Bara
Beba Veche
Bethausen
Birda
Bârna
Bogda
Brestovăţ
Bucovăţ
Cărpiniş
Cenad
Cenei
Checea
Chevereşu Mare
Coşteiu
Criciova
Curtea
Darova
Denta
Dumbrava
Fibiş
Fârdea
Foeni
Gavojdia
Ghilad
Ghizela
Giera
Giulvăz
Gottlob
Iecea Mare
Jamu Mare
Liebling
Livezile
Margina
Maşloc
Mănăştiur
Niţchidorf
Ohaba Lungă
Otelec
Pădureni
Pesac
Pietroasa
Pişchia
Racoviţa
Sacoşu Turcesc
Saravale
Secaş
Sânpetru Mare
Ştiuca
Tomeşti
Tomnatic
Topolovăţu Mare
Tormac
Traian Vuia
Uivar
Valcani
Victor Vlad Delamarina
Voiteg

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.