black thustday
black thustday

Crash-ul de pe Wall Street, așa cum a fost denumită ziua de 24 octombrie 1929, are să rămână în istorie ca cea mai cumplită zi din punct de vedere financiar și care a creat un adevărat seism economic.

Acest moment a fost începutul unei perioade de 10 ani de criză economică care a afectat țările occidentale industrializate.

Cum orice câștig rapid atrage pe oricine așa s-a întâmplat și în SUA când, începând cu anul 1926 acțiunile vor putea fi cumpărate pe credite, astfel că mai mult de 6% din populație intră în acestă speculă care ulterior nu va mai putea fi controlată.

crashul bursei din new-york

La aproximativ trei ani de la apariția acestui noi mod de îmbogățire rapidă balonul de săpun de sparge în dimineața zilei de 24 octombrie 1929, când la bursă au fost puse în vânzare 12 milioane de acțiuni, însă problema apare în momentul în care cumpărătorii întârzie să apară. Cu fiecare oră care trece Bursa de pe Wall Street se prăbușește într-un ritm accelerat și necontrolat. Cu toate că băncile au încercat să salveze situația cursul acțiunilor a rămas tot în scădere. De această dată au avut de suferit atât debitorii cât și creditorii deoarece toate afacerile lor se învârteau în jurul Bursei de pe Wall Street și astfel SUA se confruntă cu o supraproducție agricolă care duce la ruină fermierii, care în acel moment reprezentau 20% din populația activă.

Foarte repede consumul populației se micșorează considerabil, fapt care se resimte la nivel global.  Cu toate că boom-ul s-a produs la finele lunii octombrie semnalele de alarmă au început la începutul lui septembrie când valoarea acțiunilor a început să scadă, după ce în urmă cu doar două zile a atins pragul maxim.

Se pare că unul din principalii vinovați pentru acestă situație a fost chiar președintele Hoover, denumit ca fiind omul ineficient la locul nepotrivit, care a permis ca specula să urce valoarea acțiunilor la sume cu totul ireale, toate acestea pe fondul reducerii producției de oțel și automobile. Rezultatul a fost unul șocant: numărul șomerilor a crescut de la 1,5 milioane, în 1929, ajungând la 12 milioane în anul 1932, după un an se înregistrează punctul maxim al crizei și un număr de 17 milioane de șomeri, neexistând asigurări sociale.

Comerțul exterior a avut și el de suferit, iar exportul de capital american s-a oprit, investițiile se micșorează, valoarea dolarului scade, astfel că începând cu anul 1931 criza s-a răspândit în lumea întreagă.

 

Sursa foto: www.stelian-tanase.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.