Potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, Timișoara se confruntă cu un deficit foarte mare de forță de muncă, în special în domeniile software și automotive, din cauze legate de numărul scăzut de absolvenți pe piața locală, reticența potențialilor angajați de a se reloca din alte orașe sau chiar nivelul ridicat de migrare în țările vecine, specific orașelor din vestul țării.

Deși în Timisoara există facultăți renumite, precum Universitatea de Vest sau Universitatea Politehnică, numărul tot mai mare de investitori care au pătruns în această zonă geografică, cu activitate în domeniile software sau automotive, se confruntă în ultimul timp cu un deficit de forță de muncă, situatie regăsită și în alte orașe mari”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Fie că este vorba de specialiști, angajați middle-level sau chiar cei entry-level, deficitul forței de muncă în Timișoara poate constitui o problemă pentru angajatorii cu planuri mari în România, aceștia fiind puși în situația de a face eforturi suplimentare pentru atragerea candidaților din alte orașe.

Soluțiile viabile pentru angajatori

O soluție pentru această problemă ar fi atragerea forței de muncă din zona de est a țării, unde nivelul de trai este mult mai scăzut decât în vest, iar șansa de a găsi un loc de muncă, în special în anumite comune, este aproape nulă.

De asemenea, mai există posibilitatea ca angajații de care au nevoie marii angajatori din IT și automotive să nu se relocheze, ci să facă naveta, venind zilnic din orașele apropiate, precum Arad sau Oradea.

Beneficiile care ar cântări în decizia de relocare

Pentru a putea atrage angajați din alte județe, companiile ar trebui să ofere diverse beneficii, care să îi ajute pe candidați să ia decizia relocării mai ușor și să fie convinși că fac alegerea potrivită.

În primul rând, angajatorii trebuie să asigure cazarea și cheltuielile de transport în cazul recrutărilor care presupun relocarea angajaților care lucrează în unități de producție. În plus, ideal ar fi ca aceștia să poată fi relocați împreună cu familiile lor, iar soțul sau soția să aibă șansa de a primi un loc de muncă în aceeași companie”, subliniază Raluca Peneș.

În cazul specialiștilor, angajatorii trebuie să arate într-un mod clar că încurajează schimbul de experiență și  că oferă oportunități reale de dezvoltare profesională, în sensul schimbării mediului organizațional, o nevoie pe care seniorii o resimt adesea într-un anumit punct pe parcursul cariererei lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.