O serie de modificări ale Codul Rutier privind siguranța în transportul copiilor intră în vigoare azi, 14 februarie, șoferii care nu le respectă riscând amenzi între 390 şi 487 de lei. Noile modificări fac referire la siguranța transportului copiilor după cum urmează:

  • Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Fac excepție de la această regulă copiii aflaţi în mijloace de transport în comun sau în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
  • Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului. Prin excepţie, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care şoferul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului.
  • Fac excepţie de la obligaţia de a fi fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceştia pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului de până la trei ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.
  • Totodată, în uma modificărilor aduse, copiii de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.
  • Copiii de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

Şoferii care transportă copii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă sau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancţionaţi cu patru – cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi de 390 – 487 de lei, şi trei puncte de penalizare.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.