În comuna Sacosu Turcesc, din județul Timiș, s-au iscat mai multe scandaluri de proporții în legătură cu nemulțumirile părinților față de profesorul de matemetică, Petru Balaban, cadru didactic vechi în acestă unitate de învățământ. Cu toate că părinții au făcut toate demersurile necesare pentru schimbarea cadrului didactic lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Astfel că aceștia au preferat să își mute copiii la școlile din oraș sau din alte comune învecinate.

Acuzele aduse profesorului sunt grave și vizează capacitatea acestuia de a ocupa postul de profesor de matemetică. Cu toate că domnia sa este un om în vârstă și presupunem că experiența didactică este pe măsură, în ultimii ani rezultatele copiilor la examenul de admitere din clasa a opta sunt un adevărat dezastru.

Cinci generații de copii au obținut la examenul de evaluare națională note de 1 și 2, și mai rar note de 3 și 4.

Nemulțumire sunt multe și spiritele foarte încinse doar, că așa cum se întâmplă peste tot în România, birocrația își spune cuvântul și în acest caz. Faptul că eleviii din ziua de azi și-au pierdut cheful de învățat este deja un lucru știut însă, la toate acestea mai contribuie și indolența cadrelor didactice. După cum cu toții știm, matematica nu se face copiind din carte lecția, nu se face cu un professor care doarme la ore sau își trimite elevii în timpul orelor după diverse cumpărături la magazinul din sat.  Interesat mai este și faptul că notele copiilor la această materie sunt foarte mari, însă, ATENȚIE, nu prezintă nici pe departe situația reală a cunoștiințelor copiilor la această disciplină. Părinții copiilor sunt disperați, nu mai știu ce să facă, cum să remedieze acestă situație, au stat de vorbă în repetate rânduri cu domnul profesor dar, fără rezultat. Au anunțat și direcțiunea în legătură cu problema lor dar, se pare că toată lumea are mâinile legate și nu se poate face nimic.

“ Toate acestea sunt făcute cu rele intenții” declară profesorul Balaban

“ Domnul profesor este un cadru didactic mai în vârstă, știu că este bolnav, este cardiac, din asistențele pe care le-am făcut la clasă orele mi s-au părut în regulă, și-a desfășurat activitatea în bune condiții, a predat la clasă, a lucrat cu elevii”, ne-a precizat directoarea școlii, Carmen Groza, cu toate că are cunoștiință de această problemă datorită numeroaselor reclamații făcute de către părinți.

Vina este evident a copiilor care nu mai învață și dacă putem de ce să nu generalizăm situația. Întrebată fiind care sunt măsurile pe care le poate lua, în calitate de director aceasta ne-a asigurat că pe viitor v-a monitoriza cu mai multă atenție activitatea la orele profesorului de matematică. De asemenea, dânsa consideră că și o discuție serioasă, prin care să i se atragă atenția asupra seriozității situației ar fi bine venită.

Un alt aspect important este că atunci când profesorul Balaban are inspecție la clasă lucrurile merg strună, brusc își aduce aminte cum să predea, lecțiile sunt interactive iar, elevii știu absolut tot ce sunt întrebați. CUM ESTE POSIBIL AȘA CEVA? Foarte simplu, știind din timp că urmează să vină cineva de la ISJ Timiș, omul nostru se pregătește, întreabă copiii care sunt cât de cât mai bine pregătiți și lecția decurge normal, primește doar calificative foarte bune și uite așa mai trece un an și încă o promoție de elevi sacrificată.

Pentru a clarifica cât de cât problema am solicitat lămuriri la ISJ Timiș, doamnei Aura Danielescu, inspector general, care ne-a precizat următoarele:

” Legat de ceea ce se întâmplă la Sacoș, din păcate, suntem destul de limitați, noi, ca și ISJ în a lua măsuri severe. Dar, dacă suntem sesizați putem face următoarele:

– putem cuprinde unitatea pe lista unei inspecții generale, când, o echipă de 8 inspectori stau 2 săptămâni. Și aici e posibil să fenteze și să iasă totul perfect;

– în cadrul inspecției sunt și părinții, comunitatea ( primar, consilieri) consultați și chestionați. Pot să fie mulțumiți sau nu.

Școala are cele mai multe pârghii. Prin director, inspecții la clasă neanunțate, verificări ale prezenței lui, măsuri ce vor împiedica accesul din școală spre exterior a elevilor pe timpul orelor și atunci nimeni nu cumpără nimic pentru nimeni ( mă întreb cum de directoarea nu vede toate acestea), aplicarea unor sancțiuni, în funcție de gravitatea faptei, dacă această nu este doar prezumată și se verifică, conform unei proceduri pe care noi am întocmit-o și am transmis-o în școli, în concordanță cu Legea 1/2011, modificată și completată și cu Legea 53/2003, codul Muncii, modificat și completat ulterior.

Cam atât se poate face. Voi verifica și eu prin inspectorul de matematică situația sesizată.”

Întradevăr o echipă de inspectori s-a deplasat la Sacoșu Turcesc pentru a vedea la fața locului despre ce este vorba. Spiritele s-au agitat, părinții au încercat să stea de vorbă cu inspectorii, însă cert este că nu s-a realizat nimic. În septembrie începe un nou an școlar și profesorul Balaban își vede liniștit de treburile sale, fără să îi pese că a ratat șansa la ceva mai bun atâtor copii. Salariul să curgă, pesnia să fie bunicică și astfel și-a făcut datoria de cadru didactic.

Întrebat fiind despre acuzele ce i se aduc profesorul Balaban răspunde: “ Nu este adevărat, le predau, le dau exerciții. Toate aceste afirmații sunt făcute cu rele intenții.”

Si totuși mărturie stau notele obținute de elevii săi la evaluarea națională. Dacă până în 2009 notele la matematică au fost satisfăcătoare, adică peste 5, din 2010 situația scapă de sub control și notele elevilor sunt un dezastru, existând câte un copil care reușește performanța de a lua o notă peste 5 și aceasta datorită ajutorului dat de părinți prin meditaii.

Întrebarea este următoarea: CÂȚI ANI MAI TREBUIE SĂ TREACĂ PENTRU A SE REZOLVA SITUAȚIA, CÂȚE PROMOȚII DE COPII MAI TREBUIE SACRIFICATE DOAR PENTRU CĂ DOMNUL PROFESOR ESTE UN OM BOLNAV CARE NU ESTE MULȚUMIT DE PENSIA SA?

Foto: facebook.com – patrula de reciclare

Situația la examenele de admitere începând din 2005 până în 2015 conform datelor furnizate de http://static.admitere.edu.ro/:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.