Adela Marincu Popa, șefa de la cultură din cadrul CJT, a obținut titlul de doctor în filologie la începutul lunii septembrie, cu lucrarea „Modalităţi de etalare a valorilor patrimoniului tradiţional zonal – Festivalul „Lada cu zestre”.

O remarcabilă împlinire profesională, corelată direct, după câte se poate deduce din însăşi denumirea lucrării, cu activitatea serviciului în care Adela Marincu Popa are o îndelungată experienţă, în ampla desfăşurare şi exprimare a culturii timişene. Lucrarea are un temei în plus, întrucât în mod firesc ea este rezultatul unei cercetări cu miză la nivel ştiinţific şi cuprinde abordări teoretice, cu referinţe bibliografice ample la spaţiul culturii etnografice bănăţene.

Cercetarea are la bază Festivalul „Lada cu zestre”, care este atent analizat pe parcursul anilor, cu evaluări în ediţiile ei de desfăşurare, pe secţiuni şi localităţi, dar şi cu propuneri de optimizare a festivalului-concurs, în ideea de salvgardare a tradiţiilor culturii populare, a promovării folclorului zonal în adevărata lui autenticitate. Avem de a face cu o cercetare la zi, unică prin liantul ei teoretic cu zestrea culturală din teren.

Lucrarea, ca împlinire şi contribuţie profesională personală, se adaugă în mod fericit la colaborarea în echipă la demersul Atlasului etnografic al Județului Timiș, din care au şi apărut primele volume tipărite. De altfel şi teza de doctorat a Adelei Marincu Popa, am spune noi, are motivaţia să devină carte. A treia, după Pro Cultura 10 ani apărută în 2014 și cea în exprimare literară din 2012, volumul de poezii Esenţă de lună. De remarcat este însă şi profesionalitatea cunoaşterii şi integrării în datele activităţii în profesie, Adela Marincu Popa fiind, după câte se pare, deschizătoare de drum în obţinerea titlului de doctor între angajaţii din administraţia judeţului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.